Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Veilinghal]
[BOL]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]

Fortis stelt teleur met
winststijging van 25 pct

  Van een onzer verslaggevers - UTRECHT, zaterdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers gisteren teleurgesteld gereageerd op de negenmaandscijfers van bankverzekeraar Fortis. Waar de nettowinst van het Belgisch-Nederlandse concern toenam met 25 procent tot EUR1.607 miljoen (ƒ3.541 miljoen), hadden analisten gerekend op een stijging van 28 procent. "Beleggers hadden stiekem op nóg meer dan 28 procent gehoopt", aldus analist Ludo Colman van het Belgische Smeets Securities. "De koers van Fortis was juist daarom de afgelopen dagen wat opgelopen."

Wat Fortis er eerder bijkreeg, ging er gisteren dan ook weer af. Het aandeel leverde uiteindelijk 84 eurocent in op EUR34,26, na eerder op de dag op EUR1,67 (4,9 procent) verlies te hebben gestaan. Voor Colman waren de resultaten reden om zijn koopadvies voor de bankverzekeraar te verlagen tot houden. "Niet alleen omdat de cijfers niet voldeden aan de verwachting, maar ook omdat het aandeel met een koers/winstverhouding van 20 relatief duur is", aldus de analist.

Op het eerste gezicht lijkt er met de cijfers van Fortis niets mis, zo erkent ook Colman. Zowel het verzekeringsbedrijf als de bankactiviteiten lieten een dubbelcijferige winstgroei zien (van 27 procent tot EUR733 miljoen, respectievelijk 17 procent tot EUR994 miljoen). "De toename van de totale nettowinst is met 25 procent wel aardig, maar de stijging van de winst vóór belastingen is met 15 procent vrij bescheiden", zo stelt Colman.

Opvallend vindt de analist ook de inkomstendaling bij het bankbedrijf van Fortis, met 4 procent tot EUR5.524 miljoen. Oorzaak hiervan werd volgens topman Hans Bartelds gevormd door tegenvallende resultaten op de verkoop van beleggingen. De "aanzienlijk mindere" meerwaarden (boekwinsten, red.) leidde ertoe dat het resultaat uit financiële transacties de eerste negen maanden van dit jaar daalde met maar liefst 58 procent ten opzichte van vorig jaar, tot EUR510 miljoen.

Omdat de lagere gerealiseerde meerwaarden op de verkoop van beleggingen zich volgens Bartelds vooral voordeden bij Fortis-onderdeel Generale Bank, daalden dáár ook de resultaten voor belasting: voor het verzekeringsbedrijf van Fortis met 13 procent tot EUR271 en voor het bankbedrijf met 15 procent tot EUR759 miljoen. In het andere thuisland van de bankverzekeraar, Nederland, namen de resultaten van beide bedrijfsonderdelen wél toe.

Opvallend goed ging het in Spanje. Kampt een concurrent als Aegon op het Iberische schiereiland met tegenvallende ontwikkelingen bij Schade, Fortis boekte er juist één van de belangrijkste stijgingen (met het Verenigd Koninkrijk). "We hebben in Spanje een heel mooie portefeuille", aldus Bartelds. De omvang van de Spaanse niet-levenportefeuille is "een dikke EUR100 miljoen". Met levenactiviteiten genereert Fortis daarnaast een premie-inkomen van circa EUR60 miljoen.

De integratie van activiteiten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zal ook in het vierde kwartaal het belangrijkste aandachtspunt zijn, zo erkent Bartelds. "In totaal lopen er, gedecentraliseerd, nu ongeveer 250 projecten." De synergievoordelen die die projecten op moeten leveren, zullen groter zijn dan verwacht, aldus de topman. "We gingen er eerder vanuit dat over vijf jaar een jaarlijkse besparing zou resulteren van EUR675 miljoen. Nu denken we dat die besparing op een hoger niveau zal liggen."

Op grond van de eerste negen maanden handhaaft Fortis de winstverwachting voor heel 1999. De nettowinst zal met 20 à 25 procent toenemen ten opzichte van de EUR1.584 miljoen over 1998 en de winst per aandeel met 14 à 19 procent (ten opzichte van EUR1,46 vorig jaar). De winststijging is exclusief een gerealiseerde boekwinst op de omruil van aandelen in Tractabel in aandelen Suez Lyonnaise des Eaux (begin november). Deze meerwaarde bedraagt volgens Fortis EUR287 miljoen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.