Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[V & L informatica]
[Veilinghal]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]
[BOL]
[TopCarrieres]

Duisenberg: Te lage koers
euro ondermijnt vertrouwen

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

De euro heeft gisteren een 'all time low' bereikt tegenover de Amerikaanse dollar. Rond het middaguur noteerde de Europese eenheidsmunt $1,0076 tegen een vorig dieptepunt van $1,0104 vier maanden geleden. In Amsterdam werd uiteindelijk gesloten op $1,0115, tegen $1,0185 op donderdag.

Voortdurende zorg of de Europese economie wel echt van de grond komt, een continu doorblazende Amerikaanse economie en geen enkele indicatie van de Europese Centrale Bank dat men wil interveniëren waren de hoofdoorzaken van het verval van de euro. Het rendement op staatsleningen steeg ondertussen licht.

ECB-president Duisenberg is weliswaar bezorgd over het imago van de euro als de daling doorzet, maar naar zijn idee is een lage euro geenszins schadelijk voor de economische ontwikkeling binnen de eurozone. "Maar het is voor mij wel reden tot zorg dat een verdere daling van de euro zou bijdragen aan het ondermijnen van het vertrouwen van het grote publiek in de euro", zo zei Duisenberg tegen de Engelse zakenkrant Financial Times.

Duisenberg zegt veel brieven te krijgen van burgers die verontrust zijn over de lage eurokoers. De ECB-president stelt hen gerust door te verklaren dat de euro geen last heeft van inflatie en dus binnen Europa niets aan koopkracht inboet. Hij vindt het dan ook niet terecht dat het publiek zoveel waarde hecht aan de ingezakte externe wisselkoers van de euro. Hijzelf zegt niet verbaasd te zijn dat de koers van de euro sinds de introductie begin dit jaar omlaag is gegaan, maar het doorschieten zoals nu vindt hij onterecht. "De euro is potentieel sterk. Ik zie geen enkele reden voor een verdere verzwakking."

Volgens Duisenberg is de acceptatie van de euro in de internationale financiële wereld voorspoedig gegaan, zelfs beter dan verwacht. Maar hij gaf toe dat er nog veel werk was te doen om het Europese publiek te overtuigen. "We zitten nog steeds in het proces om de euro tot een valuta te maken die leeft in de mensen."

Uit economisch oogpunt is een lagere eurokoers alleen maar goed voor Europa, de export wordt erdoor vergemakkelijkt. Tegelijk is de euro volgens Duisenberg nog niet zo laag dat er inflatie door wordt geïmporteerd. De voornaamste reden voor de val van de dollar is de Amerikaanse economie die groeipercentages van 5,5% per kwartaal laat zien bij nagenoeg geen inflatie. De groei in Europa komt maar niet echt van de grond alhoewel de vooruitzichten anders beloven. "Maar Europa loopt al tien jaar achter bij de VS", aldus Duisenberg.

Komende maandag verschijnt Duisenberg voor het Europarlement in Brussel en de parlementsleden willen hem doorzagen over de lage euro. Het voornaamste effect tot nog toe is dat beleggers euro-leningen omruilen voor dollar-obligaties, dit vanwege de zwak blijvende euro, de hogere rente in de VS en de lage inflatie in de VS.

De verwachtingen wat betreft de groei van de geldhoeveelheid in october liggen bij 6%, wat weer beduidend meer is dan het referentiegemiddelde van 4,5% dat de ECB voor wenselijk houdt. Op haar vergadering van 2 december zal de ECB de nieuwe referentiewaarde voor volgend jaar vaststellen en vermoedelijk zal die rond de 5% uitkomen om de Europese economie meer lucht te geven om te groeien.

De Europese Commissie deed gisteren ook een duit in het zakje door te verklaren dat er geen sprake is van fundamentele economische zwakte in de eurozone, maar dat de VS nu eenmaal groeien als kool. De Commissie wil dan ook liever spreken of de kracht van de dollar dan over de zwakte van de euro.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.