Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[V & L informatica]
[BOL]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]

Tarief directeur-eigenaar
blijft mogelijk toch 25%

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, zaterdag

BelastingCalculator groot succes

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) lijkt gevoelig voor de kritiek van de Tweede Kamer op de forse verhoging van het aanmerkelijk-belangtarief voor directeuren-eigenaren van bv's van 25% tot 30% en wil alsnog kijken naar mogelijkheden om het bestaande tarief te handhaven.

Dat blijkt uit de uitgebreide antwoorden op vragen van de politieke fracties over het nieuwe belastingplan, die de bewindsman gisteren samen met zijn minister Zalm naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De bewindslieden erkennen daarin dat een aantal ondernemers door de verhoging van het ab-tarief tot 30% op een marginaal tarief van 54,5% uitkomt, ofwel duidelijk hoger dan het maximum van 52% dat voor de inkomstenbelasting in box I gaat gelden.

Volgens Vermeend zijn er verschillende mogelijkheden voor de ondernemer ook op 52% uit te komen, maar zijn die veelal erg duur. De bewindsman ziet echter wel een mogelijkheid het 25%-tarief te handhaven en daarbij tegelijkertijd de zogenaamde meesleep- en meetrekregeling van de box II de ondernemersbox over te hevelen naar box I.

Dit betekent dat ondernemers over hun huur en rente-inkomsten dan in principe 52% zouden gaan betalen, in plaats van 30% in het huidige voorstel. Het vervolgens verlagen van het ab-tarief naar 25% levert in box II voor de ondernemer dan een belastingdruk van 51,25% op.

Zalm en Vermeend hebben gisteren tegelijk met de uitgebreide antwoorden voor het eerst ook de koopkrachteffecten voor ondernemers op een rijtje gezet. Uit de samen met het Economische Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) gemaakte berekeningen blijkt dat de uitslagen voor ondernemers enorm kunnen variëren.

Zo gaan alleenverdienende ondernemers met een laag inkomen en een gezin met kinderen er maar liefst 32,5% op vooruit indien zij op dit moment particulier verzekerd zijn. Zit diezelfde ondernemer echter nu in het ziekenfonds, dan is sprake van een achteruitgang van 2,75%, het gaat daarbij om een groep van circa 200.000 ondernemers.

Wanneer naar het gemiddelde koopkrachtbeeld wordt gekeken, komen Financiën en het EIM op een koopkrachtverbetering van circa 1% uit. Deze wordt veroorzaakt door een plus van bijna 4% door de lagere tarieven, een min van ruim 2% door hogere indirecte belastingen en een min van 0,5% door zogenaamde niet-standaardeffecten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.