Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[TopCarrieres]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[PC Thuis]
[BOL]

AEX schommelt naar winstje

AMSTERDAM, zaterdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs liet de AEX-index gisteren een wat grillig verloop zien. De belangrijkste Amsterdamse beursbarometer schommelde gedurende de dag tussen een winst van 4 en een verlies van 1,5 punten ten opzichte van het slot van donderdag. De AEX sloot uiteindelijk op een nieuw record van 610,01, 1,11 punten hoger dan de dag ervoor.

Veel aandacht ging gisteren uit naar de financiële waarden. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis publiceerde haar resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar. Beleggers leken over die cijfers niet tevreden, ondanks dat Fortis over de genoemde periode een nettowinststijging liet zien van 25 procent. Het aandeel sloot uiteindelijk EUR0,84 lager op EUR34,26, na eerder op de dag op een verlies te hebben gestaan van EUR1,67 (4,9 procent).

ABN Amro eindigde EUR0,18 hoger op EUR24,31. Volgens berichten zou de weerstand onder Nederlandse gemeenten tegen het overnamebod van ABN Amro op Bouwfonds Nederlandse Gemeenten afnemen. Eén van de twaalf gemeenten die het voortouw hebben genomen in het afdwingen van een hoger bod, zou met het oog op een mogelijke intrekking daarvan de strijdbijl willen begraven. ABN Amro heeft zich altijd op het standpunt gesteld het bod van ƒ2,7 miljard op Bouwfonds niet te zullen verhogen.

ING Groep moest EUR0,56 terug tot EUR58,60. De bankverzekeraar maakte gisteren een reeks benoemingen bekend die samenhangt met de oprichting van een nieuw bestuurlijk centrum: ING Europa. Bestuursleden M. Tilmant en J. Lindenbergh van ING Groep worden voorzitter van ING Europa. Tilmant is afkomstig van het in november 1997 overgenomen Bank Brussel Lambert.

Lokaal kalfde ASR Verzekeringsgroep EUR0,35 af tot EUR59,30. ASR maakte donderdag nabeurs al de negenmaandscijfers bekend. Vóór een bate op de verkoop van een belang in investeringsbank NIB nam de nettowinst met 18 procent toe. Analisten van Stroeve Effectenbank waren door deze winststijging aangenaam verrast: zij verhoogden hun winsttaxaties, net als de analisten van ING Barings.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk 10 hoger en 15 lager. Grootste procentuele stijgers waren elektronicaconcern Philips (+3,8% op EUR121,45) en uitgever Elsevier (+2,4% op EUR9,35), grootste dalers (eveneens uitgever) Wolters Kluwer (-3,2% op EUR30,02) en producent van printers en kopieerapparaten Océ (-3,1% op EUR17,02).

Over Elsevier deed gisteren het nieuws de ronde dat Elsevier-onderdeel Bedrijfsinformatie een aantal titels wil schrappen en afdelingen samen wil voegen. Daarmee zullen ongeveer 30 van de 1500 banen bij Elsevier Bedrijfsinformatie verdwijnen. Wolters Kluwer zou nog steeds te lijden hebben van een neerwaartse bijstelling van het advies door Goldman Sachs eerder deze week.

Softwarefabrikant Baan Company was onder de technologiewaarden een opvallende daler, met EUR0,25 (2 procent) op EUR12,30. Uit documenten die gedeponeerd zouden zijn bij de Amerikaanse beursautoriteiten zou blijken dat investeringsmaatschappij General Atlantic Partners afwil van ruim 1,5 miljoen aandelen Baan. General Atlantic Partners heeft een belang van 3,2 procent in Baan. In aantallen zou het gaan om in totaal 6,7 miljoen stukken.

Binnen de Midkap was Getronics een opvallende stijger. Het aandeel won EUR4,05 (6,8 procent) op EUR63,25. Echt een aanleiding daarvoor was er niet. "Getronics profiteert gewoon van de interesse in technologiewaarden", zo verklaarde een handelaar de winst.

Een andere grote stijger binnen de Midkap was uitzendgroep Vedior (+3,8% op EUR11,00), dat eerder forse averij opliep na een winstwaarschuwing. Grootste daler was CSM (-3,6% op EUR20,25. Donderdag al kondigde de producent van voedingsmiddelen en ingrediënten een reorganisatie aan bij de suikeractiviteiten in Groot-Brittannië.

René Lukassen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.