Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Autosite]
[BOL]
[Veilinghal]
[Vacatures]
[Siteshopper]
[EUBOS.NL]

Etnisch geweld houdt Nigeria in greep

LAGOS, zaterdag

In Lagos, met zijn vijf miljoen inwoners de grootste en belangrijkste stad van Nigeria, zijn bij fel opgelaaide etnische gewelddadigheden de afgelopen twee dagen minstens veertig mensen om het leven gekomen. Burgers werden met machetes de dood in gejaagd. Vijftien kinderen en hun onderwijzers werden over de kling gejaagd in een kleuterschool, aldus omwonenden.

Een medewerker van het Nigeriaanse Rode Kruis kijkt machteloos toe hoe in de straten van de miljoenenstad Lagos de huizen branden na opnieuw opgelaaid geweld tussen de twee grootste volkeren van Nigeria, de Yoruba's en de Haussa's.

FOTO: REUTERS

De paramilitaire politie heeft bevel gekregen met scherp te schieten teneinde de gemoederen te sussen. De gevechten speelden zich af tussen leden van 's lands grootste bevolkingsgroepen, de Haussa's en de Yoruba's.

Deze laatsten, tot wie president Olusegun Obasanjo behoort, hebben hun machtsbasis in het zuidwesten van het land - waar ook Lagos ligt - en worden volgens de Haussa's bevoordeeld bij de toebedeling van banen. Onder de vijftien jaar dictatuur, een periode die werd afgesloten met Obasanjo's aantreden afgelopen mei, lag het zwaartepunt van de macht juist in het noorden van het land, waar de Haussa's de dienst uitmaken.

Sinds mei is het onrustig geweest in tal van regio's van het land, en ook deze keer blijven de onregelmatigheden niet beperkt tot Lagos. In de Niger-delta heeft de politie rebellerende jongeren van het Ijaw-volk juist weer onder controle gebracht, maar gisteren braken gevechten uit om de macht in de havenplaats Onne tussen de rivaliserende Eleme- en Okrika-minderheden.

Tegelijkertijd hadden de autoriteiten in Kano, de belangrijkste stad in het noorden, dermate veel berichten bereikt over dreigende rellen, dat ook daar de politie in staat van paraatheid werd gebracht. De oprichtingsbijeenkomst van een separatistische Haussa-partij werd voorkomen.

Sinds het aantreden van de gekozen president Obasanjo hebben militante groeperingen zich meer kunnen manifersteren.Zij vinden gewillige aanhangers onder jongeren, die zo hun onvrede over het gebrek aan werk in het economisch gestagneerde land kwijt kunnen.

Het spook van de Biafra-afscheidingsoorlog in de jaren zestig, waarin de Ibo's van het zuidoosten trachtten onafhankelijkheid te verwerven, duikt de laatste maanden meer en meer op. De toekomst van Nigeria, Afrika's volkrijkste land, is van groot belang voor de regio, waar het de eerste viool speelt. Maar ook op het wereldtoneel wordt met argusogen gevolgd of Obasanjo er in zal slagen de rust te doen weerkeren - al was het alleen maar omdat Nigeria qua olie-export het op vijf na belangrijkste land van de OPEC is. (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.