Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Schandaal zet Luxemburg op stelten

door Gemma Buters - LUXEMBURG, zaterdag

In het doorgaans zo rustige Luxemburg speelt zich een pikant schandaal af rond Gerard Reuter, de baas van de Luxemburgse Rekenkamer, dat het imago van het groothertogdom als bankenparadijs danig kan aantasten. Na bijna tien jaar aan het hoofd van de Rekenkamer te hebben gestaan, is Reuter vorige week afgezet door het Luxemburgse parlement wegens gesjoemel met overheidsgeld en deelname aan witwaspraktjken.

Tot overmaat van ramp heeft Reuter zich volgens het Duitse weekblad Stern ook ingelaten met maffia-figuren uit Oost-Europa. Onder de kop 'Schulden, sex en zware jongens' schetste het blad deze week een onthutsend portret van de 62-jarige voormalige rechter.

De affaire rond Reuter, een goede vriend van ex-premier Santer, blijkt al sinds dit voorjaar te spelen. Toen werd hij op non-actief gezet omdat hij er bij de Rekenkamer een puinhoop van zou hebben gemaakt. Zijn ruime levensstijl, met veel reisjes en maîtresses, werd voor een groot deel uit de kas van de Rekenkamer betaald. Privé had de man enorme schulden.

Maar het ergste van alles was dat Reuter jarenlang contacten zou hebben onderhouden met drie dubieuze figuren, die vanuit zijn kantoor bij de Rekenkamer zaken deden met een Luxemburgse bank en een trustkantoor. Het bleek om het witwassen van vele miljoenen te gaan.

Volgens maffia-expert Jürgen Roth heeft politie-onderzoek in Frankfurt later uitgewezen, dat Reuter daar in de weekenden werd gesignaleerd in gezelschap van Oost-Europese maffiafiguren.

Het Luxemburgse parlement heeft de groothertog nu gevraagd Reuter te ontslaan. Dat maakt de weg vrij voor een strafrechtelijk onderzoek. Maar het is de vraag of dat er komt, want verschillende partijen lijken de vuile was liever binnen te houden om het imago van Luxemburg te beschermen.

Reuter zelf ontkent in Stern dat hij dubieuze connecties zou hebben. Hij houdt het op een persoonsverwisseling met een Fransman met dezelfde naam.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.