Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Siteshopper]
[Autosite]
[Veilinghal]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]

'Elite' in opspraak door sekspraktijken

door Fiona Hering - MIAMI/AMSTERDAM

Het befaamde modellenbureau Elite Model Management, kwam deze week in het nieuws door een BBC-documentaire waarin een model een jaar lang de schaamteloze sekspraktijken van enkele heren in de modellenindustrie filmde. Van de drie Elite-mannen die in de BBC-documentaire voorkomen is er inmiddels een ontslagen. Twee zijn er op non-actief gesteld.

Elite Amsterdam zegt bij monde van directeur Marina Musch geschokt te zijn. "Ik heb de documentaire zelf nog niet gezien, maar ik sluit me aan bij John Casablancas (directeur en oprichter van Elite New York en Europa, red.) die zegt dat er 28 landen in de Elite-organisatie zijn vertegenwoordigd en dat daar natuurlijk wel een paar rotte appels tussen kunnen zitten."

Het gaat om Xavier Moreau, directeur Elite Model Look, Olivier Daube, scout van Elite New York en Gerald Marie, directeur Elite Europa. De laatste biedt voor de camera een minderjarig model geld als zij bereid is met hem het bed te delen. "Dat is natuurlijk heel pijnlijk. Ik ken Gérald twintig jaar en ik vind het moeilijk te geloven. Het is natuurlijk een schande dat volwassen kerels avances maken naar zulke jonge meisjes."

"John Casablancas heeft me telefonisch verzekerd, dat hij elke nodige maatregel zal nemen om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Hij gaat de zaak tot op de bodem uitzoeken en zal zeker niet aarzelen Gérald, die nu tijdelijk op non-actief is gesteld, te ontslaan."

Hoe zit het met Elite Amsterdam? "Ik heb dit bureau tien jaar en ik verzeker je dat de heren die nu in opspraak zijn geraakt met alle zestig van mijn meisjes nog nooit iets gehad hebben. Wij zorgen er altijd voor dat jonge meisjes begeleid worden door iemand van het bureau of door mijzelf. Mijn man Marcel heeft zelfs met Roos (Rosemarijn Wetzel, een van de grote Nederlandse namen van Elite, red.) aan de hand door New York gelopen. Roos was toen negentien maar zeer onschuldig. Zo'n meisje laat je niet los in grote steden. De meisjes die voor mij in het buitenland zitten zonder begeleiding, bel ik elke dag."

"Ik heb net brieven gestuurd aan alle ouders van mijn modellen, waarin ik vraag, mocht ik me toch vergissen, of meisjes die iets dergelijks hebben meegemaakt, dat willen zeggen. Dan kan ik juridische stappen ondernemen."

Wendy Dubbeld, winnares van de Nederlandse Elite Model Look in 1998, kent de mannen om wie het draait. "Persoonlijk heb ik nooit zoiets meegemaakt en ik heb er ook nooit wat over gehoord. Ik ben natuurlijk wel gewaarschuwd, voordat ik het modellenwereldje inging. Mijn ouders hebben het programma ook gezien en waren geschrokken. 'Pas goed op jezelf', hebben ze me nog eens extra op het hart gedrukt."

"Als je model bent, hangen er vaak enge mannen om je heen, die je aanstaren of met je willen flirten. Maar ik heb nog nooit een vreemd voorstel gekregen en er zijn me ook nooit drugs aangeboden. Ik heb wel gezien dat andere modellen drugs gebruikten maar dat vond ik niet zo vreemd. Als ik in Amsterdam in de It of vroeger in de RoXy uitging, waren er ook overal drugs om me heen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.