Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Belastingdienst]
[Compu'Train]
[Eurocard/Mastercard]
[Scoot]
[Yess]
[CMG]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Salmonella in Schevenings
verpleeghuis kost dode

  door Ina Eggink en Lieke Jongbloed - SCHEVENINGEN, zaterdag

In verpleeghuis Nebo in Scheveningen is gisteren een bewoonster overleden door een besmetting met de salmonella-bacterie. Negen andere bewoners zijn getroffen door de epidemie. De toestand van een van hen is kritiek.

Tevens zijn vijf verpleegkundigen ziek. Iedereen heeft last van diarree. Dat meldt microbioloog H. Bijlmer van het aan het verpleeghuis verbonden Bronovo-ziekenhuis. Inmiddels is een crisisteam samengesteld dat de oorzaak van de epidemie moet opsporen en informatie verstrekt aan bewoners, familie en personeel.

De klassieke bronnen van een salmonellabesmetting zijn kippen en eieren. De bacterie veroorzaakt ernstige diarree, die met name voor zuigelingen of voor bejaarden met een zwakke gezondheid fataal kan zijn. De eerste besmetting werd ontdekt in de nacht van zondag op maandag. De grote hausse kwam woensdag.

In het verpleeghuis wordt gekeken wat er de afgelopen twee weken gegeten is. Bijlmer zegt niet te verwachten dat het om eieren gaat. "We denken in de richting van kippenvlees. Dat kunnen bijvoorbeeld kant-en-klaar ingekochte producten zijn of etenswaren die in de centrale keuken zijn klaargemaakt. Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen."

Volgens de microbioloog kan het echter ook zijn dat een medewerker die zelf niet ziek, is de bacterie bij zich draagt. Alle keukenpersoneel en voedingsassistenten worden op dragerschap gecontroleerd.

Als voedsel de bron is, en daar wordt voorlopig van uitgegaan, worden geen nieuwe gevallen verwacht. Er zijn wel onmiddellijk hygiënische maatregelen genomen. In het verpleeghuis wonen 133 mensen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.