Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Scoot]
[EUBOS.NL]
[Compu'Train]
[ABN AMRO]
[BOL]
[CMG]
[Eurocard/Mastercard]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Belastingdienst]

Scholieren stoppen
massaal met roken

door Jolande Westdorp - UTRECHT, zaterdag

Ruim 35.000 leerlingen van middelbare scholen in het hele land stoppen komende week tijdens de internationale Operatie Tegengif met roken.

De scholieren, allemaal brugklassers, zetten woensdag tijdens hun eerste lesuur naam en handtekening onder een heus document en beloven daarmee dat ze het komend halfjaar geen sigaret meer zullen aanraken. De niet-rokende deelnemertjes leggen 'contractueel' vast, dat ze niet beginnen met deze uiterst ongezonde gewoonte.

Operatie Tegengif is georganiseerd door het Trimbos Instituut in Utrecht en de stichting Stivoro. De actie maakt deel uit van een internationaal project dat woensdag in nog eens 13 andere Europese landen van start gaat en wordt gefinancierd door de Europese Commissie

Preventief
Volgens projectleider Puck Fillekes van het Trimbos Instituut is de actie vooral preventief bedoeld. "We willen ermee bereiken dat tieners niet meer roken. De actie is gericht op brugklassers, omdat deze kinderen zich op hun nieuwe school een plaatsje moeten bevechten en meestal erg opkijken tegen oudere leerlingen. Veel van deze leerlingen roken wel, een gedrag dat door de brugklassers snel wordt overgenomen. Met Operatie Tegengif wordt voor brugklassers zichtbaar, dat hun meeste klasgenoten roken ook vies en helemaal niet stoer vinden."

Op drie momenten gedurende de komende zes maanden wordt bekeken of alle deelnemers hun belofte gestand doen. De actie eindigt op 31 mei 2000, tijdens de Werelddag Niet Roken, met de bekendmaking van de winnende klas. Deze leerlingen mogen op kosten van de Europese Commissie een weekje op vakantie naar de Noord-Spaanse stad Barcelona.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.