Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Scoot]
[Belastingdienst]
[BOL]
[CMG]
[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Gezworen kameraden

  Van onze correspondent - BORGER, zaterdag

Heel erg blij. Dat is de 10-jarige Stefan Bos uit Assen met zijn hulphond Artos. Gisteren werd Artos officieel overgedragen aan de jonge Drent, die aan een spierziekte lijdt en al acht jaar in een rolstoel zit. Stefan mag zich daarmee de jongste hulphondbezitter van Nederland noemen.

De 10-jarige aan een spierziekte lijdende Stefan Bos is in ons land de jongste bezitter van een zogenaamde hulphond. Hoewel Artos - een Golden Retriever - alleen Frans verstaat zijn ze gezworen kameraden. FOTO: FRANÇOIS WIERINGA

De Golden Retriever, die gisteren geen moment van de zijde van de dolgelukkige bezitter week, is in twee jaar voor zijn werk klaargestoomd door de stichting Eurodog in het Drentse Valthermond.

Gisteren werden behalve Artos nog vier andere hulphonden - ook Golden Retrievers - aan hun gehandicapte bazen en bazinnen overgedragen. Ook werd het trainingscentrum in Valthermond officieel geopend.

Knuffelhond
"Wat Artos voor mij doet? Eigenlijk alles wat eerst mijn broertje Kevin van vier voor me deed zoals de deur openen, iets oppakken van de grond, lampen aandoen, de telefoon oppakken, geld geven in winkels aan caissières. Wat ik het leukst vind, is dat het ook gelijk een lekkere knuffelhond is die steeds bij mij om aandacht komt vragen", zegt Stefan opgewekt.

Volgens de ouders is het altijd al een grote wens geweest van hun zoon om een hulphond te krijgen, maar kreeg men bij veel instanties nul op het rekest omdat Stefan te jong zou zijn. "Eurodog vond hem niet te jong en zag het wel zitten."

Stefan oefent inmiddels twee weken met Artos. "Ik heb hem niet zelf uitgekozen. Artos heeft mij gekozen. Hij kwam kwispelend op me af en we waren meteen vrienden. Omdat dat de hond alleen Franse commando's heeft geleerd, spreekt Stefan inmiddels een aardig mondje Frans. "'Assis' betekent zitten, 'apporte le phone' is pak de telefoon en zo ken ik nog 48 termen. Nee, dat Frans was niet zo moeilijk."

Aanstaande maandag gaat de hond voor het eerst mee naar school. "Jammer is wel dat niemand dus ook mijn vader en moeder niet hem voorlopig mag aaien.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.