Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[BOL]
[Belastingdienst]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Euromatch/Brunel]
[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[Compu'Train]
[Scoot]
[Yess]

Woonzorg bejaarden
vreest millennium

door Martijn Koolhoven - UTRECHT, zaterdag

Onder bejaarden dreigt paniek uit te breken nu de Woonzorg Federatie (de koepel van alle verzorgingstehuizen) alle 1400 Nederlandse bejaardenoorden adviseert om met oog op de komende millennium-wisseling extra dekens, zaklampen en voedsel in te slaan.

De Woonzorg Federatie vindt dat de bejaardentehuizen deze extra maatregelen moeten menen voor het geval dat stroom en water-voorzieningen tijdelijk uitvallen.

Ook vindt de koepel van verzorgingstehuizen dat de instellingen er goed aan doen extra voedsel en medicijnen in te slaan voor het geval de bevoorrading (tijdelijk) stil komt te liggen.

Noodplannen
"Een korte stroomstoring moeten we kunnen opvangen door met voldoende dekens de bewoners te kunnen toedekken", zo zegt Maarten Kibbeling, Projectleider Millennium van de Woonzorg Federatie. In een brief aan de verzorgingstehuizen waarschuwt de federatie dat de stroomvoorziening tijdens de millenniumnacht 5 tot 8 uur kan uitvallen. In geval van strenge koude moeten de bejaarden dan toch warm worden gehouden. De verzorgingstehuizen is aangeraden "noodplannen" en "continuïteitsplannen" op te stellen om de kwaliteit en de continuïteit van de zorg zoveel mogelijk te garanderen.

Kibbeling: "Ook na die 8 uur kan het nog even duren voordat alles weer is opgestart. Wij zeggen: het is belang om voor deze eventualiteiten continuïteitsplannen op te stellen. Indien de verwarmingsinstallaties uitvallen, kunnen dekens een oplossing zijn. De instellingen zijn natuurlijk autonoom, maar wij hebben ons maximale inspanningen getroost om de instellingen te wijzen op de risico's."

Enkele bejaardentehuizen hebben de adviezen van de Woonzorg Federatie al overgenomen en hebben hun bewoners per brief laten weten dat zij op 31 december de beschikking krijgen over extra dekens en een zaklamp.

Platform
De adviezen van de Woonzorg Federatie staan haaks op de mededelingen van de energiebedrijven en het nationale Millennium Platform. Zij zeggen dat de nacht van 31 december op 1 januari een nacht wordt als alle andere. De energiebedrijven verwachten geen bijzondere problemen tijdens de overgang naar het volgende millennium. Datzelfde geldt voor de bedrijven die werkzaam zijn in de voedingsindustrie. Ook deze sector verwacht geen problemen, de bevoorrading van winkels komt volgens deze bedrijfstak niet in gevaar.

Het Nationaal Millennium Platform zegt dat Nederland geen grote verstoringen rond de millenniumwisseling hoeft te vrezen. Uit onderzoek blijkt dat "slechts twee procent van de vitale en kritische systemen bij bedrijven, overheden en andere organisaties niet geheel millenniumgereed zijn aan het einde van 1999. De conclusie is daarom gerechtvaardigd dat de risico's die op 1 januari 2000 nog overblijven, beperkt zullen zijn", aldus het Platform.

Tijdens de presentatie van de laatste onderzoeksgegevens over de status van de millenniumaanpak in ons land, zei Jan Timmer: "We zijn er bijna klaar voor. Met de nadruk op bijna".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.