&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
vrijdag
26 november 1999

Betalen

De Consumentenbond is boos omdat de banken de giro- en eurocheques afschaffen. Als in 2002 de euro is ingevoerd, zijn de cheques niet meer nodig, vinden de banken.

De boosheid van de Consumentenbond is begrijpelijk. Het gebruik van de (voor de banken dure) cheques daalt snel maar dat wil níet zeggen dat die overbodig zijn geworden. Onderzoek leert dat consumenten de cheque niet kwijt willen.

De banken zeggen dat men steeds makkelijker kan betalen met creditcard en pinpas. Maar de creditcard kost de eigenaar geld; ook bezit de helft van de bevolking zo'n kaart niet. En over de veiligheid van de creditcard zijn nog steeds twijfels.

Betalen met de pinpas en geld 'uit de muur trekken' zijn inderdaad ingeburgerd. Maar de apparaten zijn niet overal aanwezig (vooral in het buitenland) en haperen ook wel eens. Cheques bieden dan een oplossing.

Natuurlijk moet het betalingsverkeer zo goed en goedkoop mogelijk georganiseerd worden. Daarvan profiteert de klant uiteindelijk ook. Dat geeft de banken echter niet het recht alleen om het financiële gewin een betaalmiddel als de cheque af te schaffen en de klanten naar een dure creditcard te jagen.

Als er een duidelijke behoefte bestaat aan de giro- en eurocheque, moeten de banken hun besluit herzien om te stoppen met deze betaalmiddelen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]