Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Qxl]
[PC Thuis]

Beenhakker haalt zweep over Konterman en Van Gastel

door Sieb Oostindie - ROTTERDAM, vrijdag

Na de koude douche bij Chelsea volgde er gisteren voor Jean Paul van Gastel en Bert Konterman nog een enorme kater. Het duo kreeg van Feyenoord een recordboete opgelegd van ƒ25.000. Bovendien wordt Van Gastel voor de rest van het seizoen de aanvoerdersband ontnomen en mag Konterman ook niet meer in die hoedanigheid het veld op.

Een aangeslagen Leo Beehakker tijdens de wedstrijd Chelsea-Feyenoord. Hij voelt zich verraden door een paar spelers.

FOTO: WFA

Dat waren de stevige maatregelen, waarmee trainer Leo Beenhakker van Feyenoord aan de vooravond van het cruciale duel tegen PSV hoopt de orde te herstellen in de Kuip. In Londen hield hij zich na het echec tegen Chelsea aanvankelijk nog op de vlakte en zei hij: "We hebben verloren door allerlei omstandigheden." Maar later, voor de camera van Canal+, liet hij zijn emoties spreken en werd duidelijk hoe diep de affaire hem getroffen had: "Ik voel me verraden door een aantal spelers."

Die spelers waren dus Van Gastel en Konterman. Het duo gaf een interview aan Sportweek, waarin het zijn onvrede etaleerde over de stagnerende groei bij Feyenoord en verder speculeerde op een vertrek naar het buitenland. Op zich waren het niet eens schokkende of nieuwe teksten. Maar omdat veel media daarna op hol sloegen kreeg de affaire een buitenproportioneel sneeuwbaleffect.

Beenhakker in een officiële verklaring: "De inhoud en het moment van publicatie waren een aanval in de rug van de spelersgroep en van de club. Als spelers naar het buitenland willen, kunnen ze dat op twee manieren waarmaken: door te presteren en door bij een aanbieding naar de clubleiding te gaan. Wat er nu gebeurd is, kan ik onder mijn verantwoording nooit accepteren."

Het duo onderkende eerder, dat hun timing niet gelukkig was. Beide spelers wilden gisteren geen commentaar geven. Dat Beenhakker zo rigoureus ingrijpt, is te verklaren. De trainer smeedde sinds zijn aantreden in de Kuip juist op basis van een saamhorigheidsgevoel een succesvol elftal. Het team groeide door de resultaten van vorig seizoen naar elkaar toe met als kroon op het werk de titel. De uitlatingen van het belangrijke Feyenoord-duo werkt in de ogen van de coach ondermijnend naar de teamgeest bij de club en juist daarvan moet het team het hebben.

De landskampioen maakt nu op pijnlijke wijze mee, wat andere clubs na het Bosman-arrest al ondervonden. Komen er spelers in opstand of beginnen ze te morren, dan staan club en trainer bijna machteloos langs de zijlijn. De fikse boete was het antwoord van Beenhakker. Het is echter de vraag hoe de gestrafte spelers de ingreep zullen vertalen. Begrijpen en accepteren ze het, dan moet de psychologisch sterke Beenhakker alsnog in staat zijn om het collectief weer te smeden tot wat het eerder was. Vertalen beiden het als een soort onrecht, dan kan het middel misschien nog weleens erger worden dan de kwaal.

Zaakwaarnemer Bob Maaskant onderschreef dat laatste. Hij begreep na het lezen van de exacte tekst niet zo goed, waarom er zo'n commotie was ontstaan. Bovendien verbaasde het hem dat de club er mee naar buiten trad. "Normaal wordt zoiets intern opgelost. Na overleg met de spelers zullen we kijken, of we hier wel akkoord mee moeten gaan. In de contracten van spelers staat, dat ze een maximale boete opgelegd kunnen krijgen. Hoeveel dat is, zal ik niet zeggen, maar ik denk dat ze dat bij Feyenoord nog eens goed moeten nakijken."

• Doelman Jurek Dudek is gisteren naar het ziekenhuis geweest om zijn enkelblessure te laten onderzoeken. De doelman raakte in het duel contra Chelsea de bal verkeerd en verging na dat incident van de pijn. Het onderzoek wees uit dat er een ligament geraakt was. Niettemin bleek de schade beperkt, zodat de verwachting luidt dat de Pool zondag tegen PSV aan kan treden. Zo niet, dan moet derde doelman Graafland alsnog aan het werk, want Edwin Zoetebier kreeg in Engeland deze week weer last van zijn hernia.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.