Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[PC Thuis]
[Vacatures]
[Qxl]
[Cybercard]

'Voetbalclubs moeten
betalen voor politie-inzet'

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag

De helft van de kosten van politie-inzet om voetbalgeweld te bestrijden moet aan de betaald voetbalclubs worden doorberekend.

Deze aanbeveling doet de commissie-Mans in een rapport dat gisteren aan minister Peper (Binnenlandse Zaken) werd aangeboden. De Tweede Kamer voelt weinig voor het plan.

Volgens de commissie is bij wedstrijden in het betaald voetbal momenteel sprake van een excessieve politie-inzet. Omdat aan publieksevenementen altijd een algemeen belang is verbonden, vindt zij dat niet alle kosten voor politie-inzet in rekening kunnen worden gebracht. Alleen de kosten die het algemene belang van het evenement overschrijden, zouden moeten worden doorberekend.

De commissie heeft aan de hand van de politie-inzet tijdens het vorige voetbalseizoen berekend wat de voetbalclubs zouden moeten bijdragen. Zo zou de thuisspelende club voor een gewone wedstrijd gemiddeld 11.000 gulden moeten betalen.

Een wedstrijd met 'een verhoogd spanningsveld' zou de club 37.500 gulden gaan kosten, terwijl voor een risicowedstrijd 55.000 gulden met de korpsbeheerder zou dienen te worden afgerekend. De burgemeester van de stad waar de wedstrijd wordt gespeeld, bepaalt om welke categorie wedstrijd het gaat.

Om dit plan mogelijk te maken is een wetswijziging nodig. Een Kamermeerderheid van PvdA en VVD ziet niets in het voorstel. De coalitiepartners vinden dat politiezorg, oftewel de openbare orde, niet te koop is. De politie mag de kosten dus ook niet alleen gedeeltelijk in rekening brengen, zo menen PvdA en VVD.

VVD-Kamerlid Rijpstra voorziet talrijke uitvoeringsproblemen. De partij vindt dat de politie taken bij voetbalwedstrijden veel beter aan vrijwilligers kan uitbesteden, zoals het aanwijzen van parkeerplaatsen en het in goede banen leiden van de voetgangersstromen: "Daarmee bespaar je veel geld."

Ook het CDA denkt dat het plan moeilijk is uit te voeren. "Het thema moet wel worden besproken", stelt CDA-Kamerlid Rietkerk.

Coalitiepartner D66 reageert daarentegen positief. "Het is redelijk om mee te betalen", aldus Kamerlid Scheltema. Of de voetbalclubs ook voor de helft van de kosten moeten opdraaien, zoals Mans voorstelt, is volgens haar nog de vraag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.