Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[PC Thuis]
[Qxl]
[Cybercard]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Ajax bijna kansloos na nederlaag
tegen Real Mallorca

door Yoeri van den Busken - AMSTERDAM, vrijdag

De rol van Ajax in het toernooi om de UEFA Cup lijkt al na de thuiswedstrijd uitgespeeld. Het door talloze blessures geplaagde elftal van Jan Wouters was net als Feyenoord een dag eerder in Londen volstrekt kansloos tegen Real Mallorca, de nummer zeven van Spanje. Weliswaar bleef de nederlaag in de ArenA beperkt tot 1-0, maar spelend zoals gisteren zielloos en hulpeloos zullen de Amsterdammers over twee weken in het vakantieparadijs alleen plezier kunnen beleven aan de zon en de zee. Een mirakel lijkt uitgesloten.

Vertwijfeling troef bij Jesper Gronkjaer. Ajax verliest in de ArenA met 0-1 van Real Mallorca en weet dat plaatsing voor de laatste zestien over twee weken een zeer zware kluif zal worden.

FOTO: ROB DE JONG

Er bleef Jan Wouters deze week al zo weinig bespaard. Door de afwezigheid van Frank Verlaat en Cristian Chivu moest de oefenmeester centraal achterin het eerste noodverband aanleggen naast aanvoerder Aron Winter. Op de dag dat hij zijn negentiende verjaardag vierde, kwam Aaron Moekoena pas voor de tweede keer dit seizoen in actie. De Zuid-Afrikaan met het rugnummer 37, vorig jaar nog A-junior, deed onlangs mee in de uitwedstrijd tegen Sparta. Met 67 speelminuten op het hoogste niveau in zijn benen mocht de overigens flink uit de kluiten gewassen Mokoena dus opboksen tegen de geslepen aanvallers van Real Mallorca. Een Europees droomdebuut zou het niet worden. Het was hem ook niet kwalijk te nemen. In zo'n slecht draaiend elftal is er voor jonge debutanten geen eer te behalen.

Kort voor aanvang van de wedstrijd werd Wouters geconfronteerd met een nieuwe tegenvaller. Nikos Machlas werd bevangen door een acute koortsaanval en haakte af. Wamberto nam de plaats van de Griek in, maar dat leek bij voorbaat een kansloze missie. De Braziliaan was immers de kleinste speler van het veld. Bij de Spaanse reus Miguel Nadal bleef hij wijselijk uit de buurt, maar ook Gustavo Siviero was een maat te groot voor Wamberto, die natuurlijk ook niets te zoeken heeft bij hoge voorzetten. Vandaar dat het gevaar van Ajax vooral moest komen van Jesper Gronkjaer en Brian Laudrup, de flankspelers die nog wel eens met een actie langs hun tegenstanders kunnen snellen. Het was echter zo druk in het strafschopgebied van Real Mallorca dat vrijwel alle voorzetten een Spaans eindstation hadden. Slechts één keer vond Laudrup in de eerste helft bij de tweede paal Gronkjaer, maar de Deen schoot de bal voorlangs. Later zou Laudrup nog beide palen raken, maar toen stond Ajax al met 1-0 achter.

De trainer van Real Mallorca, Fernando Vázquez, had aan iedereen die het wilde horen verteld niet bang te zijn voor Ajax. Ook was hij niet te beroerd om te verkondigen dat zijn ploeg gewoon het doel hermetisch zou dichtspijkeren, gokkend op de counter. Met die filosofie hebben de eilandbewoners de voorbije twee jaar naam gemaakt. In Nederland wordt het al snel uitgelegd als 'laf' en 'anti-voetbal', maar Mallorca bewees in de hele eerste-, en in de eindfase van de tweede helft het tegendeel. Als je die speelstijl namelijk tot in de perfectie beheerst, is het uitermate effectief en zelfs leuk om naar te kijken. Ajax kon wat leren van de razendsnelle omschakeling bij balbezit. De hele ploeg kwam in beweging en de spelers vonden elkaar veel makkelijker dan bij de Amsterdammers het geval was.

Ajax speelde de bal lang en te langzaam rond ter hoogte van de middenlijn, waar het geen kwaad kon. Mallorca anticipeerde vervolgens op een foute inspeelpass en die waren er genoeg. Vrijwel Ajacieden maakten zich er schuldig aan. Zo kon het gebeuren dat er na 45 minuten vijf opgelegde kansen (!) voor de Spanjaarden geteld konden worden. Fred Grim was vier keer alert, maar moest daarna (balverlies John Nieuwenburg) toch buigen voor de 'streep' van Diego Tristan, die iets eerder nog de woede van zijn medespelers had ontvangen omdat hij oog in oog met Grim te egoïstisch was geweest.

Met het doelpunt had Vázquez al meer dan hij had gehoopt. In de tweede helft werd daarom de counter minder frequent uitgevoerd en was het consolideren van de 1-0 voorsprong een 'must'. Ajax leek heel even, met iets meer geestdrift, terug te komen in de wedstrijd en liet het nu niet alleen, zoals voor de rust, bij wat schoten uit de tweede lijn. Dat was ook het sein voor Wouters om Wamberto te vervangen door de grotere Brutil Hosé, een speler die dit seizoen nog niet één minuut in het eerste heeft gespeeld. Wouters had, gezien de bankbezetting, echter weinig keus. Maar na de entree van Hosé was het gek genoeg gelijk over met het offensief. Sterker, de koninklijke tegenstander vond het wel de moeite waard om in het laatste kwartier op zoek te gaan naar 0-2. Dat lukte net niet, waardoor Fred Grim tot 'man van de wedstrijd' werd gekroond. Een eretitel van niks. Veel liever had de doelman voor een sprookje getekend.

Ajax - Real Mallorca 0-1 (0-1).35. Tristan 0-1. Scheidsrechter: Michel. (Slo). Toeschouwers: 42000.

Ajax: Grim; Nieuwenburg, Mokoena, Winter en O'Brien; Van Halst (77. De Cler), Knopper en Witschge; Laudrup, Wamberto (66. Hosé) en Gronkjaer.

Real Mallorca: Burgos; Olaizola, Nadal, Siviero en Miquel Soler; Lauren, Francisco Soler, Engonga en Stankovic (79. Carreras); Biagini (73. Dominquez) en Tristan.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.