Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[BOL]

Beoogd Gimv-Alpinvest
topman voor de rechter

Van een onzer verslaggevers - NAARDEN, vrijdag

Beoogd bestuursvoorzitter Gerard van Acker van investeringsmaatschappij Gimv-Alpinvest moet zich voor een Belgische correctionele rechtbank verantwoorden voor zijn rol in de zogenoemde Superclub-affaire.Het financiële debacle rond deze Belgische videoketen eist daarmee in Nederland een derde slachtoffer. Na Philips en ING loopt nu ook Alpinvest tegen de zaak aan. Een correctionele rechtbank behandelt zaken waarbij de maximaal op te leggen straf een gevangenisstraf is van 5 jaar. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend.

Bij de Superclub-affaire gaat het om de verkoop, eind november 1989, van een groot pakket aandelen in videoketen Superclub door oprichter Maurits de Prins aan Kempische Steenkolen (KS). Voor die aandelen werd een veel te hoge prijs betaald, waardoor het resultaat van Superclub over 1989 omsloeg van een verlies van ƒ30 miljoen in een winst van ƒ95 miljoen. Van Acker was destijds bestuurder van KS en moet zich nu verantwoorden voor misbruik van vertrouwen, oplichting en valsheid in geschrifte.

Volgens financieel directeur Marc Vercruysse van Gimv is Van Acker "niet schuldig tot schuldig bewezen". Aanleiding om zijn functie bij de voormalig gewestelijke investeringsmaatschappij neer te leggen, zou er voor de directeur-generaal van Gimv dan ook niet zijn. Van Acker zelf ontkent de beschuldigingen. "Ik heb altijd mijn raad van (commissarissen) correct ingelicht", zo stelt hij in een Belgisch dagblad. "Ik ga recht in mijn schoenen. Ik denk er niet aan ontslag te nemen."

Directievoorzitter Stan Vermeulen van Alpinvest stelt desgevraagd van Gimv zélf nog niet te hebben vernomen dat Van Acker zich voor een correctionele rechtbank moet verantwoorden. "We weten ervan via de Belgische pers. Niet meer dan dat. Op basis van wat we weten, is er voor mij echter geen reden om van de overname af te zien."

Eergisteren kondigden Gimv en Alpinvest aan dat medio december een bod verwacht mag worden van ƒ1,6 miljard. Door de overname van Alpinvest door Gimv zou een sterke onafhankelijke Europese investeringsmaatschappij ontstaan met een gezamenlijke activaportefeuille van EUR2,3 miljard (ƒ5,1 miljard) en 100 werknemers, verspreid over 8 kantoren in Europa. Van Acker zou, als de overname eenmaal een feit is, leiding geven aan het management comité van de gecombineerde onderneming. De Nederlandse equivalent daarvan is de raad van bestuur.

Vercruysse ziet van het feit dat Van Acker zich voor een Belgische rechter moet verantwoorden ook "geen impact" uitgaan op de voorgenomen overname. "Alpinvest wist vooraf dat deze zaak kon gaan spelen."

Alpinvest is het derde Nederlandse beursgenoteerde bedrijf dat met de Superclub-affaire in aanraking komt. Electronicaconcern Philips en bankverzekeraar ING Groep gingen de investeringsmaatschappij reeds voor. Philips kreeg al in 1991 met de videoketen te maken, nadat Superclub door het Nederlandse elektronicaconcern toen nog onder leiding van Jan Timmer werd overgenomen.

Zes jaar later zette opvolger Cor Boonstra er al weer een punt achter. Boonstra was van mening dat de aanhoudende verliezen en de omvang daarvan de voortzetting van Superclub onverantwoord maakten. Philips had toen al een voorziening voor de videoketen achter de kiezen van ƒ1 miljard. Daarnaast was met De Prins een schikking getroffen, om een eind te maken aan onenigheid over de al dan niet terechte wijze waarop de overname van Superclub tot stand was gekomen. Volgens de Belgische onderzoeksjournalist Willy van Damme stak Philips meer dan ƒ1,8 miljard in Superclub, waarvan niet meer dan ƒ400 miljoen kon worden teruggehaald.

De strop voor ING zou in de miljoenen lopen. ING leende via dochter MKB Investments geld aan De Prins, zelfs nadat een rechtbank al beslag had laten leggen op de bankrekeningen en het vastgoed van de Superclub-oprichter. Drie maanden nadat De Prins door Philips aan de kant was gezet, leende MKB Investments nog eens ƒ94 miljoen aan een nepvennootschap van De Prins op de Antillen. In totaal zou ING aan De Prins een bedrag van ƒ160 miljoen hebben verloren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.