Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[Euromatch/Brunel]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[CMG]
[Yess]
[Compu'Train]

Utrecht grootste
verspiller 1999

Van onze economische redactie - UTRECHT, vrijdag

De gemeente Utrecht is uitgeroepen tot de 'verspiller van het jaar 1999'.

De Nederlandse Vereniging van Personal Finance (NVPF) verkoos de Domstad vanwege de 46 miljoen gulden belastinggeld die de afgelopen tien jaar aan het Utrecht Centrum Project (UCP) werd besteed. Dit project voorziet in een facelift voor het gebied rond Hoog Catharijne en het Centraal Station.

"Dat geld is alleen aan adviezen en rapporten uitgegeven. Tot op heden is er nog geen spade de grond in gegaan", aldus NVPF-directeur J. Langbroek. Bovendien zouden er grote "oncontroleerbare uitgaven" zijn gedaan die veel te laat aan de gemeenteraad zouden zijn voorgelegd. Ook werd de UCP-projectgroep twee keer opgeheven, waarbij Utrecht er "financieel slechter uitsprong dan de andere deelnemende partijen".

De NVPF, de voormalige Nederlandse Vereniging van Belastingbetalers, vindt dat Utrecht hiermee met kop en schouders boven andere "blunderende overheden" uitsteekt. Al deze blunders staan in het zwartboek overheidsverspilling 1999 opgesomd.

Weigerden de afgelopen twee jaar respectievelijk het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam en de gemeente Den Haag de 'prijs' in ontvangst te nemen, de Utrechtse wethouder J. van Zanen was wel zo sportief. Hij geeft toe dat het allemaal lang heeft geduurd, maar noemt de 46 miljoen gulden tevens een "investering in vernieuwing" en een te verwaarlozen bedrag in verhouding tot het totale investeringsbedrag van ruim vijf miljard.

Volgens Van Zanen heeft het project de instemming van de gemeenteraad en loopt de gemeente Utrecht geen enkel financieel risico. De belangrijkste deelnemers aan het project zijn, behalve Utrecht, de Nederlandse Spoorwegen en de Jaarbeurs. Volgens directeur A. Brienen van de Jaarbeurs geeft de NVPF onjuiste informatie: "Bovendien gaat op 14 december aanstaande de eerste schop de grond in."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.