Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[Eurocard/Mastercard]
[Compu'Train]
[Yess]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[BOL]
[EUBOS.NL]

Economie op volle toeren

Van onze economische redactie - VOORBURG, vrijdag

De Nederlandse economie blijft op volle toeren draaien. In het derde kwartaal versnelde de groei ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar tot 4 procent. Daarmee ligt de economische groei nu al veertien kwartalen lang boven de 3 procent.

Het is sinds de eerste helft van de jaren zeventig niet meer voorgekomen dat het zo lang continu goed blijft gaan met de economie.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die gisteren bekend werden gemaakt. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de groei nog op 3 procent, in het tweede kwartaal op 3,1 procent. Voor de eerste drie kwartalen tezamen komt de groei op 3,4 procent uit.
Oogst

De groei kwam in het derde kwartaal vooral in een hogere versnelling als gevolg van de landbouwoogst, die veel beter uitviel dan in het rampzalig natte derde kwartaal van 1998. Als de oogst van met name de aardappelen dit jaar net zo slecht was geweest, dan was de groei op 3,6 procent blijven steken.

De groei van de gezinsconsumptie viel in het derde kwartaal wel iets terug, maar bleef desondanks met 3,5 procent op een hoog niveau. In het eerste kwartaal was dat nog 4,1 procent en in het tweede kwartaal 3,8 procent.

Opvallend is vooral de vertraagde groei bij de aanschaf van duurzame goederen zoals koelkasten en wasmachines. Daaraan werd in het derde kwartaal van dit jaar weliswaar 4,2 procent meer besteed dan in hetzelfde kwartaal van 1998, maar die groei lag ver beneden de 8,2 procent van het tweede kwartaal.

Aan woninginrichting werd nauwelijks meer besteed dan in het derde kwartaal van 1998, terwijl de aankoop van schoenen en kleding in vergelijking met vorig jaar zelfs flink terugliep. Consumenten-elektronica en vervoermiddelen blijven populair, maar ook daar vielen de groeicijfers lager uit.

Aan eten en drinken werd in het derde kwartaal 2 procent meer ingekocht dan een jaar eerder. Dat is een bescheiden groei, maar wel de grootste groei van de laatste twee jaar. Ondanks dit lichte herstel werd er gemiddeld over de eerste negen maanden 0,2 procent minder in deze sector uitgegeven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.