Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[BOL]
[PC Thuis]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]

Sociale partners wachten
op zet minister De Vries

Van onze verslaggeefsters - AMSTERDAM, vrijdag

Nu de stofwolken rond het kabinetsplan voor de herziening van de sociale zekerheid optrekken, verkeren sociale partners en het kabinet in een patstelling. Werkgevers en vakbonden wachten op een handreiking van minister De Vries en zijn staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken). "Er schijnt een brief onderweg te zijn waarin de partijen worden uitgenodigd om het gesprek te hervatten. Maar als de minister geen toezeggingen doet, gaan wij daar niet op in", aldus de vakcentrale FNV.

Afgelopen dinsdag barstte de bom toen de sociale partners het overleg met de bewindslieden afbraken. De werkgevers en vakbonden vinden dat zij buitenspel worden gezet in het nieuwe model voor de sociale zekerheid. Hierin is sprake van één publieke uitvoeringsinstantie (mono-uvi) en wordt de reïntegratie totaal geprivatiseerd. De sociale partners krijgen hierin slechts een adviserende rol. Zij eisen meer zeggenschap.

Vanmiddag vergaderen werkgevers en vakcentrales in de Stichting van de Arbeid (Star) over de ontstane situatie. Minister De Vries wil het liefst nog voor dit overleg met de sociale partners rond de tafel.

De Vries sprak woensdag met het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening (CBA) en het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (LISV) over zijn voornemens. De sociale partners lieten bij beide gelegenheden verstek gaan.

De kans dat de bewindslieden voldoende door de knieën gaan lijkt klein. Volgens FNV-voorzitter De Waal valt er alleen maar iets te bespreken als het hele kabinetsplan van tafel wordt geschoven. Maar De Vries en Hoogervorst blijven vasthouden aan de hoofdlijnen van hun voorstel. Volgens de minister is er voor sociale partners nog voldoende ruimte om te onderhandelen over de invulling ervan.

Woensdag trachtte A. Verhoeven, voorzitter van de vakcentrale MHP, een opening te creëren. Hij verklaarde best wat te zien in het kabinetsmodel en bereid te zijn het gesprek te hervatten. "Het is voor iedereen van belang dat er snel een oplossing komt", aldus de MHP-voorzitter. Wel benadrukte Verhoeven vast te blijven houden aan de eis van meer inspraak voor de sociale partners.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.