Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[PC Thuis]
[BOL]
[TopCarrieres]
[V & L informatica]

Paul Krugman: kans op
'geldcrisis' neemt toe

door PETER VAN DER TUIN - SCHEVENINGEN, vrijdag

De twee grote drijvende krachten achter de groei van de wereldeconomie zijn de digitale technologie en de ideologie. De komende drie tot vijf jaar zullen wel een mooie groei laten zien maar de kans op een financiële crisis wordt groter. De moderne technologie maakt namelijk ons financieel stelsel kwetsbaarder.

Dit betoogde gisteren in Scheveningen de vermaarde Amerikaanse econoom Paul Krugman. Hij sprak op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het PGGM, het op een na grootste pensioenfonds van ons land. Krugman, hoogleraar aan het Amerikaanse Massachussets Institute of Technology (MIT), staat bekend als een zeer scherpzinnige maar tegendraadse econoom en schrijver van enkele boeken en ontelbare artikelen over misvattingen in de economische opvattingen van het publiek.

Het thema van de bijeenkomst was 'Voorbij het jaar 2000' maar Krugman was te intelligent om gedetailleerde voorspellingen te doen over de toekomst. "Ik weet het ook niet", gaf hij eerlijk toe. "Begin jaren zeventig was iedereen in de VS optimistisch en de VS zouden altijd een supermacht blijven. In de jaren tachtig was iedereen pessimistisch. Japan zou de wereldheerschappij overnemen, de tijd van de VS was voorbij. Nu is iedereen in de VS weer optimistisch maar dat zal over tien jaar ook wel weer anders zijn."

Krugman is kritisch over de theorie van 'de nieuwe economie', die stelt dat we een lange periode tegemoet gaan van flinke economische groei zonder noemenswaardige inflatie. Dat komt doordat de arbeidsproductiviteit extreem stijgt door de digitale technologie. "Maar we kunnen niet ontkennen dat die technologie tot hogere groei leidt", zei hij. "Dat komt vooral door de versnelling in de communicatie. Bedrijfsgegevens kunnen met enorme snelheid worden uitgewisseld via internet, fax en vaste en mobiele telefoon. Een fabriek buiten de VS kan vanuit de VS per fax in een paar seconden benodigde tekeningen of schetsen van producten binnen krijgen en sneller met de productie beginnen. De computer bewaakt, signaleert en beveiligt en werkt 24 uur per etmaal. Dat zijn wel positieve factoren."

Maar ook de ideologie bevordert de groei in de wereld. "Leninisme, Marxisme, Maoisme, socialisme, ze zijn vrijwel verdwenen. Het kapitalisme viert hoogtij. Dat houdt in liberalisatie, het wegvallen van grenzen en handelsbeperkingen. De wereldhandel gaat daardoor sneller groeien want overal ter wereld kan nu geproduceerd worden met de nieuwste technieken. Er zullen enkele ontwikkelingslanden opkomen die plotseling aan een versnelde groei gaan beginnen en dat is ook weer gunstig. Dus kunnen we verwachten dat grote geldstromen de richting van die landen op gaan. Maar die technologische ontwikkeling houdt wel een gevaar in: er komt steeds meer 'flitskapitaal' dat per seconde naar andere delen van de wereld gedirigeerd kan worden. En door de verbeterde informatie gaat iedereen in de financiële wereld tegelijkertijd hetzelfde doen. Dat geeft enorme schokgolven als er ergens misgaat, zoals we hebben gezien in de Azië-crisis. En helaas weten we niet precies wat we daartegen moeten doen."

"Daarom verwacht ik dat we in de toekomst vaker financiële crises zullen krijgen, die ook weer feller, dieper en ingrijpender zijn. Vorig jaar was ik betrokken bij het paniekerig spoedberaad over de acute financiële crisis in de VS als gevolg van de ondergang van de beleggingsmaatschappij Long Term Capital Management. Ik vroeg: "Wat moeten we er aan doen? Daarop zei een van de bankiers van de FED: "bidden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.