Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[ABN AMRO]
[BOL]
[V & L informatica]
[PC Thuis]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]

Nieuw record Damrak

AMSTERDAM, vrijdag

Terwijl Wall Street de deuren gisteren gesloten hield in verband met Thanksgiving begon het Damrak aan een onverwacht stevige opmars die resulteerde in een nieuw record. Met een winst van 9,93 punten sloot de AEX op 608,90.

De absolute uitschieters onder de AEX-fondsen waren waren Philips en ASML. Beide bedrijven profiteerden van de sterke opmars van de technologiebedrijven in Amerika. Nasdaq sloot eergisteren fors in de plus. Een rapport van de Semiconductor Equipment Association of Japan over de wereldwijde verkoop van machines voor de productie van chips deed de rest.

Volgens de opstellers van het rapport steeg de omzet in september met 90 procent tot $2,9 miljard en neemt de vraag naar deze machines nog steeds toe omdat steeds meer chipfabrikanten zoals het Koreaanse Samsung, TSMC en Intel, de investeringen opvoeren.

ASML pakte er EUR5,75 bij, een stijging van ruim 7 procent, en sloot op EUR86,75. Flippen schoten omhoog naar een nieuw jaarrecord van EUR117,00, dat is EUR5,55 meer dan een dag eerder.

Met het nieuwste record lijkt de AEX de 600-punten-horde goed te hebben genomen. Handelaren zijn dan ook optimistisch over een verdere opmars. "Qua marktpsychologie is het goed dat we niet direct van 580 naar 630 punten zijn doorgeschoten maar even zijn blijven hangen rond de 600. We kunnen nu de stap maken naar 630 punten", aldus een handelaar die verder nog constateert dat er van een zekere euforie sprake was.

Ondanks het ontbreken van impulsen uit Amerika deden alle grote Europese beurzen het gisteren goed. Parijs was met een winst van ruim 2 procent de sterkste stijger, Frankfurt en Londen volgden op korte afstand met en plus van ongeveer 1,5 procent.

Philips en ASML waren niet de enigen die een goede dag beleefden. Toen vlak na de middag bleek dat het herstel van de AEX vrij stevig was zetten meerdere fondsen de aanvankelijke verliezen om in winst.

Het beeld bij de financiële waarden was verdeeld. Verzekeraar Aegon dikte EUR1,55 aan op EUR91,35. Fortis, dat vandaag de kwartaalcijfers bekend maakt, liep alvast vooruit op de resultaten met een winst van EUR0,62 waarmee de koers eindigde op EUR34,40. ABN Amro moest een klein stapje, EUR0,09, terug naar EUR24,13.

ING, dat afgelopen woensdag aankondigde de winstverwachting voor dit jaar naar boven bij te stellen, zag dit niet terug in de koers. Het financiële concern verloor een eurodubbeltje op EUR59,16. "ING is eigenlijk vlees nog vis", meende een handelaar. Als verklaring voor het koersverloop wees hij op het feit dat ING al geruime tijd op een hoog niveau staat. "Ze hadden ook wel met exorbitant goede cijfers moeten komen om nog verder te stijgen." Gisteren werd ook bekendgemaakt dat ING en H&CB de contracten voor hun strategische alliantie in Zuid-Korea hebben getekend.

Tot de grote stijgers behoorde ook uitgever VNU dat met een stijging van EUR1,31 fraai wist te sluiten op EUR39. Collega Wolters Kluwer deed het minder goed met een verlies van EUR0,23 waarmee het aandeel uitkwam op EUR31. Goldman Sachs heeft het advies voor de uitgever naar beneden bijgesteld. Bovendien werd het koersdoel verlaagd van EUR50 tot EUR30 en werd het fonds uit de Europese modelportefeuille gehaald. De Amerikaanse zakenbank waarschuwt dat de activiteiten van Wolters Kluwer op de elektronische snelweg de winstgroei waarschijnlijk fors zal drukken. Elsevier, dat gisteren aankondigde 30 banen bij de afdeling Bedrijfsinformatie te zullen schrappen, deed het iets minder slecht dan Wolters Kluwer met een verlies van EUR0,15 op EUR9,13.

Verder behoorden het chemieconcern Akzo Nobel, KPN, Heineken en Koninklijke Olie ook tot de winnaars van de AEX.

De Midkap-index sloot 10,41 punten hoger op 607,82 punten. Uitschieter was schoonmaakmiddelenfabrikant Benckiser. De handel werd in de middag even stilgelegd voor de mededeling dat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten de fusie met Reckitt & Colman goedkeuren mits de merken Delicare en Scrub Free worden verkocht. Benckiser sloot op EUR60,75, een winst van EUR3,75 oftewel 6,58 procent.

De twee uitzendorganisaties in de Midkap wisselden gisteren van positie. Vedior, dat sinds de winstwaarschuwing de koers scherp zag dalen, herstelde licht met EUR0,45 terwijl concurrent Randstad een verlies van EUR1,15 moest incasseren op EUR50.

Ajax was de grootste verliezer onder de locale fondsen nadat de voetbalclub officieel afstand nam van de geruchten dat Fox een miljoenenbod op de televisierechten heeft gedaan. Ajax benadrukte dat er geen officieel bod is gedaan en dat de club nog niet in onderhandeling is met zenders over de in de toekomst vrijkomende televisierechten. Dit was een domper op de vreugde van de beleggers in Ajax. De voetbalclub ging terug van EUR9,70 naar EUR9.

Monique Harmsen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.