Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[Netaspect]
[Veilinghal]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Siteshopper]
[Autosite]
[BOL]

Reservaat voor walvissen
in Middellandse Zee

  Van onze redactie buitenland - AMSTERDAM, vrijdag

Verscheidene walvissen en dolfijnsoorten in de Middellandse Zee kunnen voortaan verzekerd zijn van schoon water en een veilige omgeving in het eerste reservaat voor walvisachtigen op het noordelijk halfrond.

Italië, Frankrijk en Monaco hebben daarvoor gisteren een verdrag getekend voor het gebied dat 84.000 vierkante kilometer bestrijkt tussen de Côte d'Azur, Monaco, de Ligurische kust in Italië en de eilanden Corsica en Sardinië.

De drie landen verplichten zich samen het gebied te bewaken en acties tegen vervuiling van het reservaat te intensiveren. Ook zullen de onderzoeksprogramma's van de drie landen worden gecoördineerd, en gaan ze het publiek bewuster maken van het belang van walvissen en dolfijnen.

De overeenkomst is het resultaat van de inzet van het internationale Wereld Natuur Fonds en andere organisaties in de afgelopen tien jaar, aldus het WNF.

"Dit is een belangrijk positief voorbeeld. We roepen andere landen op dit te volgen", aldus WNF-directeur Claude Martin.

Het beschermde gebied is het belangrijkste voedselgebied voor een aantal kleine en grote walvisachtigen. Hier leven twee- tot viermaal zoveel van deze dieren als in de rest van de Middellandse Zee.

Het reservaat huisvest dertien soorten walvisachtigen, waarvan er zeven het hele jaar worden waargenomen: griend, vinvis, potvis, gewone dolfijn, gestreepte dolfijn, flessensnoetdolfijn en de Risso-dolfijn. Volgens schattingen zijn er gedurende de zomermaanden tussen de 25.000 en 45.000 gestreepte dolfijnen en ongeveer 2000 walvissen aanwezig in het beschermde gebied.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.