Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[Yess]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[Compu'Train]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Belastingdienst]
[Euromatch/Brunel]

Seks aan vooravond wedstrijd juist goed

  Van onze medische redactie - AMSTERDAM, vrijdag

Sporters die bij belangrijke wedstrijden best een beetje meer 'pit' kunnen gebruiken, zouden de avond van tevoren seks moeten hebben. Seks zorgt namelijk voor een verhoogde agressiviteit, waardoor betere prestaties zouden kunnen worden bereikt.

Dat concluderen Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van L'Aquila in het populair wetenschappelijk tijdschrift New Scientist, dat morgen verschijnt.

Deze voor velen aangename bevinding druist dwars tegen het alom heersende idee in dat een vrijpartij aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd niet bevorderlijk voor de prestaties is. De gedachte was altijd dat dergelijke activiteiten alleen maar zouden afleiden.

Oud-stervoetballer Romario onthulde begin dit jaar dat hij zijn beste wedstrijden speelde en de meeste doelpunten maakte wanneer hij de avond ervoor seks had gehad.

Testosteron
Het nieuwe onderzoek, onder leiding van Emmanuele Jannini, toont aan dat na seksuele activiteit de hoeveelheid testosteron in het bloed toeneemt. Testosteron is het hormoon dat aan zowel seks als agressie is gerelateerd.

De Italianen deden hun ontdekking tijdens een onderzoek naar mensen die al geruime tijd last van impotentie hadden. Van tachtig personen werd de hoeveelheid testosteron in het bloed gemeten.

Hoewel de wetenschap altijd heeft aangenomen dat lage seksuele activiteit het gevolg is van lage testosteron-spiegels, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de hoeveelheid testosteron juist stijgt na een toename in seksuele activiteit. Jannini vermoedt dat het lichaam de hoeveelheid testosteron als het ware afstemt op de mate waarin iemand seks heeft.

De les die sporters hieruit zouden moeten trekken, is volgens de Italiaanse wetenschapper dat de beslissing om al dan niet seks voor de wedstrijd te hebben, moet afhangen van de vraag of de sport wel of geen agressiviteit kan gebruiken. Het is daarbij nog afhankelijk van het karakter van de atleet: als hij meer pit nodig heeft, is het beter om seks te hebben.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.