Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[Euromatch/Brunel]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[Compu'Train]
[CMG]
[Yess]

Hennies ook met kerst in Turkse cel

door JAN COLIJN - ISTANBOEL, vrijdag

Terneergeslagen loopt Hennie van Doeselaar te midden van zwaarbewapende militairen vanuit de rechtbank naar de arrestantenbus. Onwetend wat er zojuist allemaal over hem is besproken. Het enige wat voor hem vaststaat, is dat hij terug moet naar zijn Turkse cel. Hij schiet naar voren als hij zijn raadsman mr. G.J. Knoops in het oog krijgt. "Komt u mij bezoeken in de gevangenis? Ik wil u graag spreken." De wanhoop in zijn ogen spreekt boekdelen.

De vurige hoop van Van Doeselaar en zijn vriendin Hennie Idzes om de laatste kerst van deze eeuw bij hun familie in hun geliefde Twente te mogen doorbrengen, dreigt als een nachtkaars uit te gaan.

De rechtbank in Istanboel oordeelde gistermiddag dat de beide minder begaafde Nederlanders, die nu al 21 maanden vastzitten in de Turkse gevangenis, eerst psychiatrisch moeten worden onderzocht op ontoerekeningsvatbaarheid. Dit om na te gaan of de twee in aanmerking komen voor strafvermindering nadat hen tien jaar gevangenisstraf was opgelegd omdat ze werden betrapt met elk vijf kilogram heroïne in hun koffer. Het duo wordt hiervoor drie tot vier weken opgenomen in een observatiekliniek.

Psychiatrisch onderzoek
Voorlopig is 25 januari 2000 vastgesteld als nieuwe datum voor de rechtszaak, maar advocaat Knoops gaat bij justitie in Turkije aandringen op eerdere behandeling. "We willen proberen dat wanneer het psychiatrisch onderzoek is afgerond, de zaak zo spoedig mogelijk voor de rechter komt. Dan gaan we op grond van de nieuwe gegevens, die duidelijk in het voordeel pleiten van mijn cliënt, vragen om vrijlating."

Het strafproces kreeg gistermiddag een spectaculaire wending. De Turkse justitie blijkt een vierde belangrijke verdachte in deze zaak te hebben aangehouden. De Turk R. bekende tegenover de rechters dat hij de heroïne indertijd had afgegeven aan Popcolien B., de buurvrouw van de Hennies van wie het Twentse stel het snoepreisje naar Turkije aangeboden had gekregen. R. verklaarde bovendien dat hij de Hennies niet kende en had gehandeld onder druk een Turks-Nederlandse drugsbende.

Verder is inmiddels duidelijk geworden dat de affaire rond het ronselen van minder begaafde Nederlanders om te fungeren als drugskoerier groter blijkt dan aanvankelijk het geval leek. Behalve de beide Hennies en een collega van de sociale werkplaats heeft buurvrouw Popcolien verklaard dat zij minstens nog drie mensen nietsvermoedend als drugskoerier heeft laten fungeren.

Advocaat mr. Knoops laakte gisteren de Nederlandse politie: "Terwijl de politie normaal gesproken nooit op de stoel van de rechter gaat zitten, durft de politie Twente in de krant zelfs keihard te stellen dat de twee onschuldig zijn. Daarop heb ik gevraagd of ik dit zwart op wit kon krijgen om als document in te kunnen brengen tijdens de rechtszaak, maar aan dat verzoek wordt simpelweg geen gehoor gegeven. Daarnaast heeft een CID-informant verklaard dat hij reeds in 1998 tegenover de politie aangaf dat beide Hennies zijn gebruikt. Het is uitermate kwalijk dat zulke belangrijke informatie niet wordt doorgespeeld. Wanneer deze man niet zelf naar mij was toegekomen omdat hij met zijn geweten in de knoei kwam, was dit misschien uiteindelijk wel cruciale aspect altijd onder de pet gebleven."

Regelrechte nachtmerrie
Voor Hennie van Doeselaar is intussen zijn eerste vakantie naar het buitenland ontaard in een regelrechte nachtmerrie, waaruit hij vooralsnog niet is ontwaakt. En wanneer hij straks weer vrij is om te gaan en te staan waar hij wil, moet hij verder leven met het stempel dat hij zwakbegaafd is, zoals hij voortdurend wordt gekarakteriseerd. Tegenover zijn raadsman zei hij: "Ik weet dat ik een handicap heb, waar ik overigens prima mee kan leven. Ik mag dan wellicht wat minder slim zijn en de mensen mogen mij naïef vinden, maar wat dat laatste betreft heb ik een wijze les geleerd. Ik had altijd een rotsvast vertrouwen in mijn medemens. Maar voor de rest van mijn leven weet ik nu zeker dat ik niemand meer onvoorwaardelijk kan vertrouwen."

Hennie van Doeselaar wordt door Turkse militairen na de rechtszitting weggevoerd naar de arrestantenbus. Rechts op de foto zijn advocaat mr. Knoops. FOTO: WIM HOFLAND






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.