Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
26 november 1999
 

[CMG]
[BOL]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]
[Belastingdienst]
[Eurocard/Mastercard]

AbvaKabo naar rechter
om schorsing leider
gruwel-verpleeghuis

Van onze correspondent - BEDUM, vrijdag

Vakbond AbvaKabo heeft bij de rechter aangeklopt om de schorsing van een teamleider van de stichting voor verstandelijk gehandicapten Opmaat in het Groningse Bedum op te heffen. De groepsleider, tevens voorzitter van de ondernemingsraad, was werkzaam bij Mees 12, een van de woningen van de stichting waar onlangs ernstige misstanden werden geconstateerd.

De teamleider werd op 26 oktober geschorst nadat hij een maand eerder een bewoner die zich op de wc had opgesloten, daaruit had gejaagd door de brandslang op hem te richten. De AbvaKabo wil dat de man weer toegang krijgt de gebouwen van Opmaat, waar in totaal 193 verstandelijk gehandicapten verblijven.

"We vinden de maatregelen onnodig en buitenproportioneel", stelt woordvoerder W. Moorlag van de vakbond. "Na het brandslangincident heeft de teamleider eerst nog een maand kunnen werken, waarna hij pas op non-actief werd gesteld. Dat is omgezet in een schorsing en men is al bezig met de ontslagprocedure. Hij kan zijn OR-werkzaamheden niet meer voortzetten. We vinden dat een obstructie van de medezeggenschap."

Volgens een onderzoek van de Inspectiedienst voor de Volksgezondheid is er bij Mees 12, waar acht mensen wonen, veel mis. Bewoners, onder wie minderjarigen, gebruiken drugs, zouden door hulpverleners bont en blauw worden geslagen, medewerkers gaan uit eten of op vakantie op kosten van de bewoners en bovendien is de hygiëne ver te zoeken. Verder werd duidelijk dat sprake is van ernstig machtsmisbruik door het personeel en normvervaging en grensoverschrijdend gedrag van zowel de medewerkers als de bewoners.

De teamleiders zeiden al in mei het vertrouwen in de directie op. Daarop werd een coach voor de directeur aangesteld, maar dat gaf weinig verbetering. Zegsman Moorlag: "Bijna het voltallige team van Mees 12 zit nog ziek thuis omdat de elementaire voorwaarden om te kunnen werken ontbreken. De directeur is niet in staat om op een goede manier leiding te geven, waardoor de geconstateerde problemen ontstaan. Dit kan zo niet langer. Vandaag hebben we een gesprek met de Raad van Toezicht."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.