&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
woensdag
24 november 1999

Tekorten

Bij de openbaarmaking van de nieuwe belastingplannen voor de volgende eeuw werd al snel duidelijk dat sommige groepen ernstig tekort kwamen. Ouderen met een klein pensioen dreigden er in koopkracht op achteruit te gaan, terwijl middeninkomens een wel erg karig deel van de lastenverlichting kregen.

Het siert minister Zalm (Financiën) en zijn staatssecretaris Vermeend dat zij een deel van de belastingmeevaller van dit jaar willen gebruiken om die tekortkomingen op te lossen.

Dat geld komt trouwens de belastingbetalers ook toe. Het restant van de meevaller kan worden gebruikt voor de aflossing van de staatsschuld. Voor uitgavenverhogingen, zoals door links bepleit, behoeft dat geld niet te worden aangewend. Eerst moet vaststaan dat de al eerder uitgetrokken extra gelden goed besteed kunnen worden.

Overigens is het kabinet nog niet van alle problemen af. De inkomensgevolgen voor zelfstandigen van de belastingherziening zijn nog onduidelijk. Eerdere berekeningen die nog al negatief voor hen uitvielen, zijn in de kabinetsstukken niet terug te vinden. Als ook hier onrechtvaardigheden in zitten, dan dient het kabinet daarvoor extra geld uit te trekken.

Hetzelfde geldt voor hele kleine inkomens die minder dan de helft van het minimumloon bedragen. Ook die worden wel erg weinig royaal behandeld.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Woedend

In Amsterdam is grote woede uitgebroken over het voorstel van de GroenLinks-wethouder Köhler (Verkeer) om ook in de nacht parkeergeld te heffen. De middenstand en de horeca zien dit plan als een directe aantasting van hun bedrijfsbelang nu klanten de stad worden uitgejaagd.

Bovendien is het lastig voor veel personeelsleden uit die branches die nu veel meer geld voor het parkeren moeten neerleggen.

Daar staat tegenover dat het voor veel stadsbewoners, al of niet voorzien van een parkeervergunning, wellicht makkelijker wordt ook in de late avond een parkeerplaats te vinden. Zij lijden er nu onder dat veel mensen van buiten 's avonds de stad bezoeken.

Oorzaak van deze ellende is het tekort aan parkeerplaatsen in Amsterdam, dankzij het al decennia durende slechte parkeerbeleid van de hoofdstad. De wethouder probeert dit tekort nu te bestrijden via het aloude prijsmechanisme, met de eerder genoemde negatieve reacties als gevolg.

Een veel betere oplossing voor het tekort is om er nu daadwerkelijk wat aan te doen. De voorgenomen opheffing van parkeerplaatsen dient onverwijld ongedaan te worden gemaakt. Bovendien moeten er veel meer bereikbare parkeergarages komen in wat toch de grootste stad van het land is.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]