Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]

De Waal ziet snel Wet
Openbaarheid Inkomen

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Binnen een jaar ligt er een wetsvoorstel dat topbestuurders van beursgenoteerde ondernemingen verplicht om openbaar te maken wat zij verdienen. Dat stelt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in reactie op berichten dat directieleden in toenemende mate het beheer van hun aandelenopties uitbesteden om misbruik van voorkennis te voorkomen.

De salarissen van bestuursleden van beursgenoteerde bedrijven worden nu al in het jaarverslag vermeld. "Maar dan gaat het om een totaalbedrag voor de hele raad van bestuur en raad van commissarissen. Wij willen de regeling graag individueel maken", aldus De Waal. Als gevolg daarvan zou in de toekomst van elke topbestuurder van elk beursgenoteerd bedrijf openbaar zijn wat hij of zij verdient, inclusief eventuele optiepakketten.

Volgens De Waal is een snelle invoering van een Wet Openbaarheid van Inkomen noodzakelijk om te voorkomen dat over het inkomen van topbestuurders en vooral ook de ontwikkeling daarvan opnieuw onduidelijkheid ontstaat. Door de invoering van de Wet Toezicht Effectenverkeer werd immers duidelijk hoeveel geld topbestuurders verdienden bij de uitoefening van hun opties.

Doordat zij het beheer van hun optiepakketten in toenemende mate uitbesteden, zijn topmanagers echter niet langer verplicht om hun transacties (en de inkomsten daaruit) openbaar te maken. Dat moeten ze alleen als ze van de transactie op de hoogte zijn. Maar formeel zijn zij dat niet, maar hun (onafhankelijke) vermogensbeheerder.

Secretaris Bert Canneman van de Stichting Toezicht Effectenverkeer erkent dat de nieuwe Wet Toezicht Effectenverkeer mogelijk vervelende neveneffecten heeft waar het gaat om de nagestreefde openheid van topinkomens. "Maar daar is de wet ook nooit voor geschreven. Ze is enkel en alleen bedoeld om misbruik van voorwetenschap tegen te gaan. Wij hebben nog geen indicaties dat de wet daarin niet slaagt."

Volgens beleidsmedewerker Piet Kroon van vakcentrale CNV neemt de urgentie van een Wet Openbaarheid van Inkomen door het uitbesteden van het optiebeheer toe. "Wat nu gebeurt, is in strijd met alle mogelijke maatschappelijke ontwikkelingen en afspraken over openbaarheid van topinkomens die zijn gemaakt in de Stichting van de Arbeid. We moeten het in het overleg maar weer eens aan de orde stellen."

Volgens FNV-voorzitter De Waal zijn de bonden daarnaast bezig om parlementariërs aan te sporen tot actie. "Ik constateer onder parlementsleden een behoorlijke interesse voor het openbaar maken van topinkomens. Voor het dan ook echt tot een wetsvoorstel komt, duurt altijd even. Maar ik verwacht dat dat binnen een jaar toch wel het geval zal zijn. In de kamer zelf verwacht ik vervolgens een absolute meerderheid."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.