Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[Yess]
[Compu'Train]
[BOL]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Euromatch/Brunel]

Bedrijven willen
Duitse werklozen

door Jan Colijn - EIBERGEN, woensdag

In de slag om gekwalificeerd personeel heeft het Nederlandse bedrijfsleven massaal het oog laten vallen op Duitse werklozen.

Sovea, dat als eerste Duitse uitzendbureau speciaal voor deze 'grensarbeiders' begin deze maand een vestiging in Nederland opende, wordt vanuit het hele land overstelpt met aanvragen voor arbeidskrachten.

In nog geen maand tijd heeft het bureau in het Achterhoekse Eibergen in totaal al zo'n 110 Duitse werklozen in ons land aan een baan geholpen, terwijl er aanvragen klaarliggen voor nog eens tientallen werkzoekenden. Aangezien het nieuwe bureau de vraag naar personeel niet eens kan bolwerken, is het de bedoeling in maart in de regio Doetinchem een tweede filiaal te openen.

Zoals onlangs nog gemeld zitten Nederlandse bedrijven te springen om vaklieden, terwijl gelijkertijd bij onze oosterburen grote werkloosheid heerst. Is er over de grens sprake van een werkloosheidspercentage 12 tot 15 procent, in de Achterhoek is dat nog geen vijf procent. Er is in ons land met name een schreeuwend tekort aan geschoolde werklieden voor de bouw en metaal.

Intussen heeft Sovea Nederland BV al 17 ondernemingen aan werknemers geholpen. Gelijkertijd liggen er aanvragen van zo'n 25 bedrijven klaar voor nog eens enkele tientallen mensen. "En ik heb geen idee waar dit eindigt", zegt B. Dijkhuizen, directeur van Sovea Nederland BV.

"We moeten oppassen dat we niet het slachtoffer van ons eigen succes worden", aldus Dijkhuizen. "Het risico bestaat dat dit dusdanige vormen aanneemt dat we het niet eens meer bij kunnen sloffen."
Acquisitie

Dijkhuizen zegt geen enkele moeite te hoeven te doen om personeelsaanvragen van Nederlandse bedrijven binnen te krijgen. "We hebben nog geen tijd gehad om acquisitie te verrichten, maar dat is niet eens nodig. De bedrijven weten ons blijkbaar wel te vinden."

Als salaris houden de Duitsers per saldo netto ongeveer evenveel over als in eigen land, terwijl er ook juridisch nauwelijks haken en ogen zitten aan het werken in ons land. Van een taalbarrière is volgens Dijkhuizen bovendien nauwelijks sprake: "Vooral in het grensgebied weten de mensen elkaar over en weer zeer goed verstaanbaar te maken."

Vorige maand maakten het GAK Twente en de Arbo Unie Oost-Nederland bekend Duitse artsen te werven om in Nederland te fungeren als verzekerings- en bedrijfsartsen. Ook andere uitzendbureaus springen gretig in op dit fenomeen en proberen Duitse werklozen in ons land aan een baan te helpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.