Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[BOL]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]

Vlaamse investeerder wil
Alpinvest voor ƒ1,6 mld

Van een onzer verslaggevers - NAARDEN, woensdag

Investeringsmaatschappij Gimv wil "medio december" een bod doen van EUR745 miljoen (ƒ1,64 miljard) op branchegenoot Alpinvest. De directie en raad van commissarissen van Alpinvest steunen het bod. In reactie op de aankondiging ervan, gisteren, dikte de koers van het aandeel Alpinvest op de Amsterdamse effectenbeurs EUR6,00 (44 procent) aan tot EUR19,60. Gimv won op de beurs van Brussel EUR1,85 (2 procent) op EUR66,00.

Daarmee noteerde Alpinvest niet meer dan EUR1,27 (6 procent) onder de door Gimv geboden EUR20,87 per aandeel, tevens de intrinsieke waarde van het aandeel op 30 september van dit jaar. Ten opzichte van de slotkoers van EUR13,50 afgelopen vrijdag betekent het bod een premie van 55 procent. Maandag sloot Alpinvest op EUR13,60, bij een omzet die met ruim 115.000 vier keer zo groot was als het 40-daagsgemiddelde. Gisteren gingen ruim 1,8 miljoen stukken om.

Volgens directeur Jaap Vermeulen van Alpinvest hoeven beleggers niet op meer dan EUR20,87 per aandeel te rekenen. Eerder dit jaar verhoogden pensioenfondsen PGGM en ABP nog wél een bod op investeringsbank NIB, omdat toen eenmaal bekend was dat beide pensioenfondsen de bank over wilden nemen de koers van het aandeel NIB opliep tot boven de geboden EUR29,95 per aandeel.

"Wij gaan ervan uit dat het bod van Gimv voor de meesten een goed bod is", aldus Vermeulen. "We hebben met een aantal aandeelhouders gesproken en de eerste indicaties zijn positief." Over een minimaal percentage dat Gimv in handen wil hebben voordat de investeringsmaatschappij het bod gestand doet, zijn volgens Vermeulen geen afspraken gemaakt. "Bij 95 procent gaat het in ieder geval door. Een lager percentage kan door Gimv worden geaccepteerd."

Volgens Vermeulen is ongeveer 50 procent van de aandelen Alpinvest in vaste handen. "ASR Verzekeringsgroep, Van Lanschot Bankiers, Friesland Bank en Kempen & Co hebben allen een belang van 5 procent of meer. PGGM heeft in het verleden al eens een belang van tenminste 10 procent gemeld." Andere grootaandeelhouders zijn bij Vermeulen niet bekend.

Gimv is een Vlaamse investeringsmaatschappij die voor 70 procent in handen is van de Vlaamse overheid. De overige 30 procent van de aandelen wordt verhandeld op de beurs van Brussel. "Het is de bedoeling dat Vlaanderen haar belang binnen redelijke termijn terugbrengt tot een minderheid", aldus Vermeulen. "Binnen één of twee jaar moet dat kunnen, maar het is aan de Vlaamse overheid om het moment te bepalen."

Volgens Gimv en Alpinvest vormt de "samenwerking" beide partijen spreken nadrukkelijk niet van een overname een logische stap in de strategie van beide ondernemingen. Door het samengaan ontstaat een Europese investeringsmaatschappij waarvan de onderdelen elkaar zeer goed aanvullen: zowel qua activiteiten en deskundigheid, als qua geografische focus en bedrijfscultuur.

Als de overname eenmaal een feit is Vermeulen verwacht dat dat in de loop van januari 2000 het geval is zal de nieuwe investeringsmaatschappij zich onder een nieuwe naam vooral richten op de versterking van activiteiten in Duitsland, Frankrijk en Engeland. "Primair gebeurt dat op eigen kracht", aldus de directeur. "Maar overnames of nieuwe samenwerkingen sluiten we niet uit."

De nieuwe naam moet de komende drie, vier maanden worden bedacht. Het hoofdkantoor van de nieuwe investeringsmaatschappij komt in Antwerpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.