Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]
[EUBOS.NL]
[Yess]
[BOL]

Wao/ww-ruzie bom
onder poldermodel

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Het roemruchte poldermodel dreigt te exploderen door een conflict tussen het kabinet en de sociale partners over de nieuwe uitvoering van de werknemersverzekeringen ww en wao. Vooral de vakbeweging heeft de regering de oorlog verklaard.

Het overleg over de nieuwe aanpak van deze twee sociale uitkeringen op het ministerie van Sociale Zaken mondde gisteravond uit in een totale impasse. De vakbonden en werkgevers, die FNV-voorzitter Lodewijk de Waal namens hen het woord lieten voeren, braken al na drie kwartier het overleg af.

De Waal noemt de plannen van het kabinet een "bom onder het poldermodel". "Wij hebben een buitengewoon groot conflict met het kabinet. Dit is voor ons van A tot Z onaanvaardbaar", aldus een furieuze De Waal.

De sociale partners kondigden vervolgens aan dat zij zich onmiddellijk terugtrekken uit alle belangrijke overlegorganen rond de sociale zekerheid. Het gaat onder meer om het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (LISV) en het Centraal Bureau Arbeidsvoorzieningen.

Compromisvoorstel
Minister De Vries en staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) bleven met de handen in het haar achter. Maandenlang werd gewerkt aan het compromisvoorstel, dat inmiddels op steun kan rekenen van de paarse fracties.

Het kabinet wil dat een uitvoeringsorgaan van de overheid de ww en wao gaat verzorgen. De reïntegratie van uitkeringsgerechtigden, de poging hen weer aan werk te helpen, wordt aan de vrije markt overgelaten. De sociale partners willen de gehele uitkeringspraktijk privatiseren inclusief de wao-keuring en de beoordeling of mensen recht hebben op een uitkering. De Tweede Kamer maakte al eerder korte metten met dit plan.

De vakcentrales zijn woedend over de minimale rol die zij van het kabinet krijgen in de nieuwe opzet van de sociale verzekeringen. "We zijn uit het systeem gezet. Op deze manier willen wij geen verantwoordelijkheid nemen", aldus De Waal. De sociale partners menen dat het voorstel het resultaat is van politieke koehandel tussen regeringspartijen PvdA, VVD en D66.

De Vries en Hoogervorst zijn echter onvermurwbaar en spelen eveneens hoog spel. "Ik ben niet bereid de weg op te gaan van geheel privatiseren. De politiek komt van zijn leven niet uit op het voorstel van de sociale partners", aldus De Vries. Hoogervorst wil het kabinetsvoorstel gewoon doorzetten. "Binnen het parlement is nul komma nul draagvlak voor wat de sociale partners willen. Wij zijn overtuigd van ons plan", aldus de verbouwereerde liberale staatssecretaris.

"Politiek handjeklap"
Minister De Vries ontkent ten stelligste dat de paarse partijen een spelletje "politiek handjeklap" hebben gespeeld. "Aan deze keuze is geen ideologie te pas gekomen. Wij betreuren het buitengewoon dat de sociale partners niet willen meedenken."

De sociale partners komen vrijdag bijeen in de Stichting van de Arbeid, waar ze de totale patstelling nogmaals zullen bevestigen.

In tegenstelling tot de sociale partners reageerden de uitvoeringsinstellingen GAK, Uszo, Cadanz, SFB en Guo, die gistermiddag op gesprek gingen bij De Vries en Hoogervorst, opvallend gelaten op de ingrijpende plannen voor hun organisaties. Zij moeten in de toekomst fuseren. "Het is de politieke realiteit en daar moeten we het beste van maken", aldus E. de Jong, bestuursvoorzitter van het GAK.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.