Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[EUBOS.NL]
[Yess]
[Compu'Train]

Chirurg haalt gezonde
nier bij bejaarde weg

  door René Steenhorst - VELDHOVEN, woensdag

Door een volstrekt verkeerde beoordeling van een röntgenfoto heeft een chirurg bij een 72-jarige kankerpatiënt in het Sint Joseph Ziekenhuis in Veldhoven ten onrechte een gezonde nier verwijderd. De medicus had de foto gespiegeld bekeken.

De blunder werd nog tijdens de operatie ontdekt, kort voor de operatiewond bij de patiënt zou worden gesloten. Het was op dat moment niet meer mogelijk de nier terug te plaatsen. De onherstelbare fout kan de patiënt mogelijk het leven kosten, omdat de kanker niet is weggenomen.

De toestand van het slachtoffer, een man uit Wintelre, wordt door directeur P. Nederlof van het Sint Joseph omschreven als "ernstig maar stabiel". Nederlof erkent de medische 'calamiteit' en baseert zich daarbij op een intern onderzoek. Het ziekenhuis heeft de Regionaal Inspecteur voor de Gezondheidszorg onmiddellijk op de hoogte gebracht van de blunder.

Niertumor
De patiënt was in de eerste helft van oktober in het ziekenhuis opgenomen voor een niertumor. Het gezwel zou alleen kunnen worden verwijderd als het aangetaste orgaan er helemaal uitgehaald zou worden. Daags na de opname, op maandag 18 oktober, vond de desastreuze ingreep plaats.

Kort na de ingreep werd de patiënt ook nog eens getroffen door een bacteriële infectie vanuit het ziekenhuis zelf. Deze is nog altijd niet bestreden. Volgens directeur Nederlof kwam de man hierdoor in een kritieke toestand terecht. Volgens Nederlof staat de besmetting los van de geneeskundige fout.

De patiënt wordt nu ruim een maand kunstmatig in slaap gehouden om de noodzakelijke behandeling zo goed mogelijk te laten plaatsvinden.

Directeur Nederlof zegt dat geen moment is overwogen een disciplinaire maatregel te nemen tegen de specialist: "Het gaat om een zeer deskundige en heel ervaren chirurg, die een fatale fout heeft gemaakt. De arts zelf is er erg door ontdaan en aangeslagen. Hij heeft zijn werkzaamheden zelf al verminderd", aldus de ziekenhuisdirecteur.

De familie van het slachtoffer, die onbekend wil blijven, overweegt stappen te ondernemen tegen het ziekenhuis. Ook wil de familie praten over een schadevergoeding. Het onderzoek naar de blunder kan nog wel enkele weken duren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.