Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Compu'Train]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]

Virus doodt ook in
Twello vijf ouderen

door Ina Eggink en Lieke Jongbloed - TWELLO, woensdag

In verpleeghuis Casa Bonita in Twello in de Gelderse Achterhoek zijn afgelopen week vijf bejaarde bewoners overleden aan een nog onbekend virus. Drie van de bewoners die allen lijden aan dementie, zijn momenteel nog ziek, van wie één ernstig.

Maandag werd bekend dat verpleeghuis Duinstee in Wassenaar te kampen heeft met een griepachtig virus waaraan inmiddels vijf bewoners zijn bezweken. Hier liggen momenteel nog tien bewoners met koorts en griepachtige verschijnselen op bed.

Het virus is zowel in Twello als in Wassenaar niet onopgemerkt voorbijgegaan aan het personeel. In Twello zijn twaalf medewerkers een week lang flink ziek geweest. In Wassenaar zijn momenteel nog enkele personeelsleden ziek thuis. De symptomen zijn koorts, verkoudheid, benauwdheid, hoesten en spierpijn. Hen is geadviseerd voorlopig goed uit te zieken.

Bloed afgenomen
Verpleeghuisarts mevrouw M.J. Andringa van Casa Bonita, een dependance van het gelijknamige verpleegcentrum in Apeldoorn, heeft inmiddels onderzoek laten instellen naar de aard van het virus. Hiervoor is bloed afgenomen bij de getroffen ouderen. Het is inmiddels duidelijk dat het niet gaat om legionella.

Evenals in Wassenaar gaat het in Twello om een griepachtig virus waarvan de besmetting naar alle waarschijnlijkheid plaatsvindt via de luchtwegen. "Overigens is het niet zeker dat het alle sterfgevallen te wijten zijn aan eenzelfde infectie. Dat moet het onderzoek uitwijzen," zegt de verpleeghuisarts. Volgens mevrouw Andringa is momenteel geen verder gevaar voor nieuwe besmettingsgevallen.

In de dependance van Casa Bonita worden dertig dementerende ouderen verpleegd. Ze waren nog niet gevaccineerd tegen griep. Dat moest afgelopen week worden uitgesteld in verband met de plotselinge epidemie. De bewoners van de hoofdvestiging in Apeldoorn zijn tot op heden gevrijwaard gebleven van de ernstige infectieziekte.

Maatregelen
De GGD-afdeling West-Holland adviseert momenteel het Wassenaarse verpleeghuis Duinstede om te voorkomen dat het virus zich nog verder zal verspreiden. "In het verpleeghuis zijn inmiddels tal van extra hygiëne-maatregelen genomen zoals het dragen van mondkapjes en het vaker wassen van de handen. Wij onderzoeken momenteel wanneer en op welke afdeling het virus precies is begonnen en hoe het zich heeft verspreid", aldus de GGD-woordvoerder.

Overigens verwacht de GGD niet dat het om een geheel nieuw virus gaat. "Er zijn zoveel verschillende virussen met griepverschijnselen. Dit is er waarschijnlijk een van, maar we moeten wel de onderzoeken afwachten om het zeker te weten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.