&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
dinsdag
23 november 1999

Studiedruk

De vele duizenden instemmende reacties van vwo- en havo-scholieren op het uit hun eigen kring afkomstige plan voor een scholierenstaking op 6 december, zijn te begrijpen.

De vernieuwing in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, waartoe enkele jaren geleden werd besloten om dat beter te laten aansluiten op het hoger onderwijs, is nu realiteit geworden en betekent in de praktijk een verzwaring van de studiedruk.

Niet alleen het aantal verplichte examenvakken is drastisch uitgebreid, maar ook het grotere beroep dat nu wordt gedaan op ieders zelfwerkzaamheid (het 'studiehuis') voelen veel scholieren als een extra belasting.

Meer werk, minder vrije tijd en meer eigen verantwoordelijkheid zijn voor de demonstranten die op 6 december naar Den Haag gaan, blijkbaar niet zo gemakkelijk te accepteren.

Ook van de kant van toch al overbelaste leraren die het aanpassingsproces moeten begeleiden, zijn er protesten.

Toch is de nieuwe opzet in principe een goede aanpak van de veel te hoge uitval bij het hoger onderwijs en is het te vroeg om fors in onderdelen van de opzet te schrappen, terwijl er net mee begonnen is.

Scholen waar echt teveel problemen optreden, kunnen door pragmatisch om te gaan met de wet zelf veel problemen wegnemen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]