Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[Vacatures]
[Cybercard]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Sectiebestuur hoopt nieuwe internationale competities
te mogen onderzoeken

door Valentijn Driessen en Jaap de Groot - ZEIST, dinsdag

De plakplaatjes Atlantic League of BeNe Liga bevallen hem niet, maar voorzitter Henk Kesler van het sectiebestuur betaald voetbal wil z'n ogen niet sluiten voor nieuwe internationale competities. Hij vertelt dit als toelichting op het beleidsplan betaald voetbal 2000-2003, waarover de clubs zich volgende week buigen op de najaarsvergadering.

Kesler: "Waar het gat tussen de grote voetballanden in Europa en Nederland groter wordt, is ons uitgangspunt dit proces te keren. De mogelijkheden die ons daartoe ter beschikking staan, moeten we bestuderen. Daar horen andere competitievormen ook bij. Je moet niets uitsluiten, dus ook een Atlantic League niet, als je zo graag een naam op het beestje wil plakken. Doe je niets, dan ben je er zeker niet bij."

Mochten onderzoeken naar nieuwe internationale competities leiden tot daadwerkelijke initiatieven, dan zullen vooral de kleinere clubs overtuigd moeten worden van de noodzaak. Kesler: "We moet de clubs ervan overtuigen dat de horizon van de top-4 (Ajax, Feyenoord, PSV, Vitesse) verder ligt dan Nederland en dat we gezamenlijk als betaald voetbal moeten zorgen dat vaderlandse clubs zich onder de Europese top kunnen scharen. Genereer je meer geld via nieuwe marketinginstrumenten of internationale competities, dan profiteren kleinere clubs mee en ontvangen ze meer dan nu het geval is. Denk alleen maar eens aan hogere transfervergoedingen."

Overigens gaat het sectiebestuur andere kleine landen bewegen om de handen ineen te slaan om zo een machtsfactor te vormen binnen de UEFA. Als je nu binnenstapt, weet Kesler, sta je zo weer met lege handen buiten. Stap je samen met vijf of zes landen het nieuwe gebouw van de UEFA in Nyon binnen, dan word je wellicht gehoord en kan je misschien een andere verdeelsleutel van het geld forceren. "'Wij zijn het RKC van Europa', vertellen m'n collega-bestuursleden Michael van Praag en Harry van Raaij altijd", aldus Kesler. "We hopen verder een Europees licentiesysteem te initiëren en in ons land de licentievoorwaarden aan te passen aan de divisie waarin wordt gespeeld."

Volgens Kesler valt er in Nederland nauwelijks meer geld te genereren uit stadionbezoek. De meeste stadions zitten aan hun maximumcapaciteit of er moet worden uitgebreid. "Een structurele verhoging van de inkomsten op korte termijn ligt volgens ons bij de uitbating van de televisie-rechten." Zo zou Ajax van de commerciële zender Fox inmiddels een bod op zak hebben van jaarlijks iets minder dan 50 miljoen gulden.

Henk Kesler stelt zich maandag aanstaande herkiesbaar voor een nieuwe termijn als voorzitter van het sectiebestuur. Als juridische man in het vorige kabinet van Jos Staatsen zat de Twent op een cruciale positie bij het lanceren van Sport7. Kesler onderkende onvoldoende dat de uitzendrechten van wedstrijden toebehoorden aan de thuisspelende ploeg en mede daardoor ging Sport7 ten onder. "Ik had kunnen opstappen, maar wilde alle scherven graag zelf opruimen. Verder wilde ik de rit afmaken wat betreft het bedrijfstakproces. Misschien heeft het in directe zin niet zoveel opgeleverd; alle partijen werden gedwongen met elkaar rond de tafel te zitten. Met als resultaat meer respect en begrip voor elkaar, wat heeft geleid tot betere verhoudingen en rust in Zeist na een tumultueuze tijd. Tegenwoordig wordt overleg gevoerd waar men vroeger zat te navelstaren."

"Het betaalde voetbal staat voor nieuwe ontwikkelingen en daarvoor hebben we een nieuw beleidsplan geschreven. Als de clubs het ons toestaan, wil ik het graag afmaken, sturing geven aan processen die op ons afkomen." Als het aan de TOTO CV ligt, vormt dat geen probleem. De achttien clubs vergaderden zaterdag onder andere over het beleidsplan en behoudens enkele kanttekeningen gaat de Toto Divisie akkoord met het beleidsplan. De kritische brief van Jorien van den Herik ten spijt. Kesler: "Wij zijn voor de Eredivisie NV, hoewel deze nog niet bepaald daadkrachtig door het leven stapt. Als de ENV naar Zeist komt, kan je de efficiency bevorderen. Het is praktischer. Alle processen kun je beter samen vanuit Zeist begeleiden, coördineren en aansturen."

Zaterdag komt de Eredivisie NV bij elkaar om het standpunt te bepalen. Ook zij zullen ongetwijfeld enkele wijzigingen willen doorvoeren, waarvoor Henk Kesler open staat. Daarna kan z'n tweede termijn als voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal aanvangen.

* Voor verdere optimalisering van de jeugdopleiding zal het sectiebestuur betaald voetbal in overleg treden met de sectie amateur voetbal om de landelijke jeugdcompetities en alle vertegenwoordigende elftallen onder 16 jaar en 18 jaar bij het profvoetbal onder te brengen. Tevens hopen de profs van de amateurs toestemming te krijgen om met de tweede elftallen van de betaald-voetbalorganisaties uit te komen in de standaardcompetities.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.