Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Qxl]

Krajicek in de wachtkamer

door Jon Visbeen - HANNOVER, dinsdag

Met trompetgeschal werd Pete Sampras aangekondigd. De absolute vedette van de jaren negentig in de tenniswereld schudde een hand, lachte zuur en gaf een niet mis te verstaan antwoord: "Tot nu toe gaat het prima met me. Kijken wat de komende dagen zullen brengen."

De 'negen grootverdieners van Hannover' gezamenlijk op de foto. Staand (vlnr): reserve Richard Krajicek, Martin, Sampras, Enquist, Kuerten. Zittend: Lapenti, Kiefer, Kafelnikov en Agassi.

Foto: Reuters

Bij alle 'onlogica' in de tenniswereld kon dat er nog wel even bij. Sampras heeft sinds eind augustus welgeteld één wedstrijd gespeeld. Die won hij, maar de pijn daarna deed hem onlangs in Parijs besluiten van verdere deelname af te zien. Sampras kampt met een verschoven wervel in zijn onderrug. Dat wordt in de volksmond snel een hernia genoemd.

Maar in de euforie van de met veel geld beladen evenementen worden dergelijke blessures al snel met de mantel der liefde bedekt. Het voorlopig laatste WK tennis in Duitsland, na zes jaar Frankfurt en nu het vierde jaar Hannover, moet slagen en dan is 'Pistol Pete' een garantie voor de verkoop van tv-rechten en kaartjes aan de kassa. De tennisser van het afgelopen millennium is echter niet zo maar gekwetst. Zijn blessure heeft meer weg van een chronische aandoening, die na jaren van acteren op topniveau nu zijn tol eist. "So far, so good", was de reactie op zijn verschijnen in de Duitse provinciestad. Wat had de man uit Miami Florida anders moeten zeggen?

Vandaag zal duidelijk worden, als hij tegenover de Braziliaan Guga Kuerten staat, in hoeverre zijn lichamelijke gesteldheid hem in staat stelt daadwerkelijk iets te maken van zijn tiende optreden bij de apotheose van het tennisseizoen. Stel dat het mis gaat en Sampras besluit in al zijn wijsheid om de pijp aan Maarten te geven, dan biedt dat perspectieven voor niemand minder dan Richard Krajicek. De Nederlander is in Hannover aanwezig in de voor hem onbevredigende rol van eerste reserve. Hij baalt er eigenlijk van, maar weet intussen dat hij het aan zichzelf te wijten heeft.

Een dramatisch tussenseizoen heeft zijn doelstelling vertroebeld. Krajicek wilde dit seizoen aantonen een stapje hoger te kunnen gaan. Fit als een hoentje begon hij ook, getuige zijn zeges in Londen en het Super Nine in Key Biscayne. Hij steeg zelfs naar de vierde plaats op de wereldranglijst en de toppositie lonkte. Nooit is hij daar in de buurt gekomen. Nooit heeft hij aan zijn eigen verwachtingen kunnen voldoen. En het vervelende voor Krajicek (slechts 27) is dat de tijd dringt.

"Ik had al afscheid genomen van mijn jaar en niet op een plezierige manier", oordeelde hij. "Toch heb ik besloten om de training op te voeren, hoewel ik slechts reserve ben. De kans blijft aanwezig dat ik tijdens deze WK moet invallen. Want het heeft mij bevreemd dat Sampras in deze conditie de oversteek heeft gemaakt."

Het blijft merkwaardig Krajicek in de rol te zien van de patiënt, die op zijn beurt wacht. Dat is hem niet op het lijf geschreven en daar weet hij zelf alles van. "Het is eigenlijk het teleurstellendste seizoen dat ik heb meegemaakt", geeft Krajicek in het pandemonium van het Expo Cafe schoorvoetend toe. "Ik hoop dat ik er iets van heb opgestoken. Ik voelde me volwassener als speler en als mens, maar kennelijk is dat niet voldoende."

Het is uiteraard geen uitzondering dat iemand de lat voor zichzelf te hoog legt. Of dat nu in de profsportwereld of het zakenleven gebeurt, doet niet zo veel ter zake. Alleen is er een consequentie aan verbonden: of je doet het het jaar erop twee keer zo goed, of je bent uitgerangeerd. "Stoppen? Nee, dat doe ik abrupt. Ik bekijk het van jaar tot jaar. Als ik het geestelijk en fysiek nog kan opbrengen, plak ik er een jaar aan vast. Olympische Spelen hebben daar weinig mee te maken. Het zou misschien leuk zijn om dat nog mee te maken."

Zoals gewoonlijk hult Krajicek zich in nevelen. Aan de ene kant is hij oprecht, aan de andere kant houdt hij vele slagen om de arm. Laat het dus maar op deelnemen in Hannover uitdraaien. Dan kan hij zijn racket laten spreken en is een ieder wellicht van een hoop gegis verlost. Want het woord 'wellicht' staat anno 1999 synoniem voor Krajicek.

• De Davis Cupontmoeting tussen Duitsland en Nederland heeft plaats in de Messehalle in Leipzig, van 4 tot en met 6 februari. De stad werd verkozen boven Berlijn, Essen, Oberhausen en Riesa. De Duitse Davis Cupaanvoerder Carl-Uwe Steeb heeft als speelvloer gekozen voor Taraflex, dat is een langzame ondergrond. Steeb: "Tegen de Nederlanders hebben we op dat materiaal de beste kans."

Hannover. Groepsindeling. Rode groep: Andre Agassi (VSt/1e geplaatst), Gustavo Kuerten (Bra/3), Pete Sampras (VSt/5), Nicolas Lapentti (Ecu/8). Witte groep: Jevgeni Kafelnikov (Rus/2), Enqvist (Zwe/4), Nicolas Kiefer (Dui/6), Todd Martin (VSt/7). Reserve: Richard Krajicek (Ned).

Programma dinsdag: Agassi - Lapentti, Kuerten - Sampras, Kafelnikov - Martin.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.