Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[V & L informatica]
[BOL]
[Veilinghal]

World Online: met grote
emissie richting beurs

Van een onzer verslaggevers - ROTTERDAM, dinsdag

World Online wil als eerste Nederlandse internet-onderneming naar de beurs. Gisteren werd het voornemen aangekondigd tot een omvangrijke emissie van nieuwe aandelen. Een uitbreiding van het aandelenkapitaal met 15 à 25 procent ligt in het verschiet. De beursgang moet ruw geschat tegen de 1 miljard euro opleveren.

De voorkeur bestaat voor een notering aan de Amsterdamse AEX. Voor een tweede notering wordt gedacht aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

World Online wil het geld gebruiken voor een verdere expansie. Topvrouw Nina Brink denkt aan nieuwe overnames. Het kan aantrekkelijk zijn acquisities deels in aandelen te betalen. Dat vergroot de loyaliteit van verkopende partijen. "Die willen dan allemaal meevechten", aldus Brink.

Daarnaast is nieuw kapitaal nodig voor een verdere uitbreiding van de infrastructuur. Nieuwe technieken maken het mogelijk het dataverkeer dat over het eigen netwerk gaat, nog sneller af te wikkelen. Verder wil World Online zakelijke software voor andere bedrijven centraal huisvesten op haar eigen netwerk. Ook is veel geld nodig voor vergroting van de naamsbekendheid in de vijftien landen waar World Online actief is.

De beursgang zal op zijn vroegst begin volgend jaar plaatsvinden. Dit is sterk afhankelijk van de marktomstandigheden. Momenteel is het beursklimaat vrij gunstig voor ondernemingen die toegang tot internet bieden.

Nina Brink spiegelt zich aan de succesvolle beursintroductie van het Spaanse Terra, dat ook in Latijns-Amerika opereert. Deze onderneming, die 800.000 actieve gebruikers kent, wordt ter beurze momenteel gewaardeerd op 8,5 miljard euro. World Online met bijna 1,2 miljoen actieve individuele gebruikers en 30.000 zakelijke klanten zou dan 4 à 5 miljard euro waard zijn. Hierbij moet worden aangetekend dat World Online wel tot de grootste internetbedrijven van Europa behoort, maar nergens marktleider is.

De beursgang wordt onder meer begeleid door Goldman Sachs ABN Amro-Rothschild en Morgan Stanley. Als tweede man na Nina Brink is Simon Duffy aangetrokken, thans deputy chairman van de grote platenmaatschappij EMI. De voornaamste aandeelhouders, waaronder de Zwitserse familie Sandoz, Intel, Reggeborgh Beheer (aannemer Dick Wessels) en oprichtster Nina Brink zelf, zullen hun belangen vasthouden. "Niemand verkoopt", aldus Nina Brink. ,






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.