Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]
[Netaspect]

EU-'gezicht' Solana krijgt WEU erbij

door Guido van de Kreeke - LUXEMBURG, dinsdag

Oud-NAVO-baas Javier Solana, thans hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, krijgt vandaag een tweede pet op. Hij neemt de functie van secretaris-generaal van de West-Europese Unie (WEU) over van de Portugees José Cuteleiro. Dat gebeurt op een bijeenkomst in Luxemburg van de WEU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Op deze bijeenkomst tasten de landen elkaars bereidheid af om de EU een stevige, eigen militaire capaciteit te geven. Op de EU-top in Helsinki, op 10 en 11 december, zullen nadere stappen moeten worden genomen om daarvoor zonodig tijdelijke politieke en militaire comités, alsook een internationale militaire ondersteuningsstaf in het leven te roepen.

Vooral Frankrijk heeft daarvoor al vergaande plannen op tafel gelegd. Maar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Van Aartsen, zal vandaag proberen "een aantal lidstaten met beide benen op de grond te houden" en de woorden van premier Kok herhalen dat dit "geen dubbele kosten en dubbel werk mag gaan opleveren".

Van Aartsen zal vandaag als voorwaarden stellen dat de relatie met de NAVO overeind moet blijven en de zes NAVO-leden die geen EU-lid zijn, Noorwegen, Turkije, IJsland, Hongarije, Polen en Tsjechië, niet mogen worden buitengesloten.

Hoe moeilijk het is om concreet tot militaire samenwerking te komen, bleek gisteren nog tijdens overleg tussen de ministers van Defensie over gezamenlijke materieelprojecten.

Nederland probeert deel te nemen aan het samenwerkingsverband van nationale defensie-industrieën, Occar. Hieraan doen onder andere Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië mee. Nederland is onder druk van Frankrijk bereid als toegangskaartje mee te doen aan de ontwikkeling van een Europees pantservoertuig. Maar omdat de Fransen inmiddels al uit dit project zijn gestapt, staat de toetreding van Nederland tot Occar weer op losse schroeven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.