Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[Autosite]
[BOL]
[Netaspect]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]

Kerken Israël dicht uit
protest tegen moskee

BETHLEHEM, dinsdag

Sommige pelgrims werd het te machtig toen bleek dat de deuren van de Geboortekerk in Bethlehem gisteren en vandaag gesloten zouden blijven. De katholieke kerk in Rome had de tweedaagse sluiting van alle kerken in Israël en de Palestijnse gebieden bevolen uit protest tegen het leggen van de eerste steen voor een moskee in Nazareth.

Een Israëlische politieman gebiedt vrouwen voor de dichte deuren van de kerk van Het Heilig Graf in Jeruzalem de plek te verlaten. Niet alleen in Israël, maar ook in de Palestijnse gebieden bleven gisteren en vandaag de christelijke kerken dicht uit protest tegen de bouw van een moskee in Nazareth.

FOTO: REUTERS

"We waren genoodzaakt onze stem te laten horen", zei patriarch Michel Sabbah, hoofd van de katholieke kerk in Israël, gisteren.

Het conflict begon twee jaar geleden over twee hectaren land bij de basiliek van Maria Boodschap in Nazareth. De christenen wilden er een plein van maken voor de drommen toeristen die voor de viering van het millennium worden verwacht en de moslims wilden er een moskee bouwen.

Israël bestemde uiteindelijk eenderde van het stuk grond voor een moskee en de rest voor een millenniumplein. De christelijke burgemeester van Nazareth ging schoorvoetend akkoord met dit compromis, maar werd teruggefloten door het Vaticaan.

Jozef en Riny Witsiers uit het Brabantse Oss waren zeer teleurgesteld toen ze gisteren na een voettocht van 4000 kilometer naar het Heilige Land in Nazareth voor een dichte kerkdeur kwamen te staan. "Ik vind het heel jammer dat de basiliek is gesloten", zei een verslagen Jozef Witsiers tegen verslaggevers.

De Palestijnse leider Jasser Arafat had nog tevergeefs geprobeerd de kerken op zijn gebied, zoals in Bethlehem, te vrijwaren van sluiting.

"Een moskee en een kerk zijn alletwee huizen van God. Het sluiten van een godshuis is een schande", reageerde Ahmed Abu Nawwaf, een geestelijke moslimleider in Nazareth. Maar leiders van de christelijke minderheid in Israël zeggen dat de protestactie noodzakelijk is om hun religieuze rechten te beschermen.

De Israëlische politieminister Shlomo Ben Ami verzekerde de christenen gisteren dat hij hun veiligheid zal waarborgen door een politiebureau op het millenniumplein te zetten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.