Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[Netaspect]
[BOL]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[Autosite]

Clinton krijgt warm
onthaal in Bulgarije

Van onze correspondent - BOEDAPEST, dinsdag

Het centrum van de Bulgaarse hoofdstad leek gistermiddag voor even Amerikaans. De zonnebrillen van de 'Amerikaanse Secret Service' waren overal, evenals de stalletjes van Amerikaanse hamburgergiganten die gratis voedsel uitdeelden. Ook een drie uur durend rock concert deed eerder aan Central Park dan aan een arm Balkanland denken.

Bulgarije kreeg de Amerikaanse president Bill Clinton op bezoek en men heeft het geweten. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president het voormalige communistische land aandeed.

Bulgarije wil graag in de NAVO en de Europese Unie en steunde daarom de luchtaanvallen op de Servische geloofsgenoten in Kosovo. Het land verlangt financiële steun omdat het zwaar is getroffen door de oorlog, onder meer doordat scheepvaartverkeer in de Donau vanwege de ingestorte bruggen onmogelijk is.

Het bezoek van Clinton was ook bedoeld om zijn dankbaarheid te tonen en om de democratische ontwikkelingen in Bulgarije een steuntje in de rug te geven. Hij beloofde zijn ambtsgenoot Petar Stoyanov langdurige economische, politieke en militaire steun. De deur naar de NAVO staat nog steeds op een kier.

Na de felle protesten tegen de luchtaanvallen op Kosovo in NAVO-bondgenoot Griekenland was het bezoek aan Bulgarije voor Clinton een verademing. De avond ervoor hadden een paar honderd man tegen zijn komst geprotesteerd, maar op de dag zelf was de bevolking enthousiast. Sofia had er ook nog nooit zo fraai bij gelegen. Speciaal voor het bezoek was het centrum schoongemaakt en opgeknapt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.