Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]
[CMG]
[BOL]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]

Nachtdienst funest voor slanke lijn

door Roy Klopper - WAGENINGEN, dinsdag

Werkzaamheden die gepaard gaan met het draaien van nachtdiensten zijn funest voor de slanke lijn.

Uit een onderzoek van de Universiteit Wageningen is gebleken dat het gewicht van mannen en vrouwen die gedurende een aantal jaren geregeld 's nachts hebben gewerkt aantoonbaar hoger is dan dat van mensen die louter op reguliere werktijden aan de slag zijn geweest. Ook hun lichaamsbouw bleek veranderd.

Bredere heupen

De onderzoekers L. van Amelsfoort, E. Schouten en F. Kok hebben eveneens aangetoond dat de zwaarlijvigheid toeneemt naarmate het aantal jaren waarin avondwerk is verricht groter is: wie gedurende vijf jaar geregeld in de nachtelijk uren wordt ingeroosterd is gemiddeld twee procent zwaarder dan wie alleen overdag werkt: een kilo per honderd pond. Bovendien blijken de heupen breder te zijn.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen na een vergelijking tussen het arbeidsverleden en de lichaamsbouw van 377 personen in de leeftijd tussen de 18 tot 55 jaar. Bij de verwerking van de meetresultaten is onder meer rekening gehouden met de leeftijd, de lichaamsbeweging tijdens het werk en sportactiviteiten van de onderzochte personen. Ook hun opleiding werd erbij betrokken, aangezien hoger opgeleiden bewuster eten dan lager opgeleiden. Zelfs na deze correcties bleken nachtwerkers meer kilo's te tellen dan de 'van-acht-tot-vijf werknemers'.

De Wageningse onderzoekers zeggen niet te weten wat de exacte oorzaak is van het uitdijen bij arbeid in de vroege uurtjes. Wellicht spelen andere voedingsgewoonten een rol. Wel lijkt met de vondst van meer lichaamsgewicht bij nachtwerkers de vraag te zijn opgelost waarom mensen die in ploegendiensten werken een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.