Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
23 november 1999
 

[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]
[BOL]
[EUBOS.NL]

Virus doodt
5 ouderen
in tehuis

door Ina Eggink en Lieke Jongbloed -
WASSENAAR, dinsdag

Verpleeghuis Duinstede in Wassenaar heeft te kampen met een nog onduidelijk, griepachtig virus dat al een flink aantal slachtoffers heeft geëist. In tien dagen tijd zijn in het verpleeghuis vijf bewoners overleden. Nog vijftien bewoners zijn ziek en worden momenteel behandeld.

Volgens directeur J. Groen gaat het in ieder geval bij vijf van de sterfgevallen om een griepachtig virus. Het verpleegtehuis aan de Deijlerweg aan de rand van Wassenaar heeft al sinds 11 november te maken met een verhoogd aantal zieken en sterfgevallen. De GGD afdeling West-Holland en het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag zijn ingeschakeld om te onderzoeken om welk virus het precies gaat.

"Het eerste onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de legionella- en salmonellabacterie zo goed als uitgesloten zijn. Via bloed-, urine- en speekselmonsters wordt nu in het Westeinde Ziekenhuis onderzocht om wat voor een virus of infectie het dan wel gaat. Ook is er een waterleidingtest gedaan", aldus de directeur. De uitslagen van de laatste onderzoeken worden aan het einde van deze week verwacht. De bewoners van het verpleeghuis hebben in principe allen de jaarlijkse griepprik ontvangen.

In het verpleeghuis wonen 120, voornamelijk oudere mensen, met geestelijke en lichamelijke aandoeningen. Volgens directeur Groen sterven jaarlijks in het verpleeghuis ongeveer 60 bewoners. "Dat zijn gemiddeld ongeveer 1,2 sterfgevallen per week. Het gaat in deze periode dus duidelijk om een verhoogd aantal. Hier wonen voornamelijk mensen met een zwakke gezondheid en verminderde weerstand en een virus komt dan altijd harder aan. Het is erg vervelend voor de familieleden, maar het legt ook een grote druk op ons personeel." Personeel en familieleden van de bewoners worden continu op de hoogte gehouden van de stand van zaken.

In Duinstede zijn tal van maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De vijftien nog zieke bewoners worden nauwlettend in de gaten gehouden. "Het is hetzelfde ziektebeeld als bij een ernstige griep. We geven ze extra vocht en we proberen om de mensen toch te laten eten, zodat hun weerstand niet verder afneemt. In veel gevallen knappen ze na een aantal dagen toch op", aldus Groen.

"We hebben echter nog geen signalen vanuit andere verpleeg- of verzorgingshuizen in deze regio dat ook zij getroffen zijn door hetzelfde hardnekkig virus", aldus een woordvoerder van de GGD Den Haag. Dit wordt eveneens bevestigd door de GGD West-Holland.

Volgens prof. dr. A. Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenzacentrum in Rotterdam, is het onwaarschijnlijk dat het hier om het reguliere griepvirus (influenza) gaat. "Het griepseizoen is eigenlijk nog niet echt aangebroken. We hebben nog nauwelijks andere meldingen binnengekregen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.