Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[Autosite]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[BOL]

Gelijkspel in Srebrenica

Van onze correspondent - BOEDAPEST, maandag

In wat werd omschreven als "een klein wonder" speelden moslimkinderen zaterdag een partijtje voetbal tegen Servische leeftijdgenootjes in Srebrenica.

Het was de eerste keer dat de moslims terugkeerden in de voormalige 'veilige haven' in Oost-Bosnië die in 1995 door Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic onder de ogen van Nederlandse VN-soldaten werd veroverd. Sindsdien worden naar schatting zo'n 7000 mensen vermist.

De voetballertjes kwamen met een door de SFOR-vredesmacht begeleide bus aan bij de lagere school. Hier werden ze verwelkomd door 160 Servische kinderen.

De huizen van de moslims zijn nu ingenomen door Servische vluchtelingen. Serviërs vormen nu de meerderheid in Srebrenica en het zou tot voor kort slecht zijn afgelopen met de moslim die hier zijn gezicht zou laten zien. Nu stond de 39-jarige coach Sadik Vilic langs de lijn alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Hij werd zelfs warm welkom geheten door een oude bekende, een Servische politieagent.

Het multi-etnische toernooi is een kleine opsteker die de internationale gemeenschap goed kan gebruiken: Vier jaar na het Dayton-vredesakkoord constateert de International Crisis Group dat de etnische schoonmakers het in Bosnië hebben gewonnen. Er zijn nauwelijks vluchtelingen naar hun oorspronkelijke woonplaats teruggekeerd en een stabiele democratie en een gezonde economie zijn niet van de grond gekomen.

Moslimkinderen voetballen tegen Servische leeftijdgenootjes in Srebrenica. De wedstrijd was georganiseerd door SFOR, en de eerste geslaagde poging om de twee Bosnische bevolkingsgroepen in Srebrenica samen te brengen.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.