&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
20 november 1999

Woede

De vakbeweging is in opperste staat van woede over de plannen van minister De Vries (Sociale Zaken) en zijn staatssecretaris Hoogervorst over een nieuwe uitvoeringsorganisatie van de werknemersverzekeringen, de ww en de wao.

In plaat van de huidige vijf private bedrijven komt één publiek uitkeringsbedrijf die de hoogte van de uitkering bepaalt, de premies int en de uitkeringen uitbetaalt. Het bedrijfsleven behoudt de verantwoordelijkheid om zieke en arbeidsongeschikte werknemers zo mogelijk weer aan werk te helpen.

Vooral dat laatste is omdat ze er te weinig bij zijn betrokken, een doorn in het oog van FNV en CNV, ofschoon er ook aan de andere plannen van het kabinet wel het een en ander is af te dingen, al was het maar dat de pas onlangs ingevoerde concurrentie bij de uitvoering in een klap de nek om wordt gedraaid.

Maar de uiterst negatieve woorden die vooral de FNV in de mond neemt over deze reorganisatie en het dreigen om niet meer aan het overleg met de bewindslieden daarover mee te doen, schieten hun doel sterk voorbij.

Het is ook niet in belang van de leden van de vakbeweging om zich van de discussie af te wenden. Meedoen, om proberen gewijzigd te krijgen wat gewijzigd moet worden, is een betere politiek.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Wrang

De directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Rudi Fuchs, is weer eens in het nieuws, en weer gaat het om geld. Echt verbazen doet dat niet. De man kan daar niet goed mee omgaan.

Als directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven en van het Haags Gemeentemuseum liet hij enorme financiële gaten achter door zijn reizen en door zijn aankoopbeleid. In Den Haag was dat tekort zelfs opgelopen tot over de vier miljoen gulden.

Inmiddels is ontdekt dat na eerdere tekorten de begroting van het Stedelijk Museum van vorig jaar weer is overschreden, met ƒ1,1 miljoen. Dat wordt geweten aan allerlei "incidenten" zoals plotseling tegenvallend bezoek. Daar moet van Fuchs niet al te zwaar aan worden getild. Dat verlies wordt volgens hem wel weer ingelopen.

Dat is te hopen voor hem, maar ook voor het Amsterdamse gemeentebestuur dat hem ondanks zijn slechte financiële naam naar de hoofdstad heeft gehaald. Hij was de beste op zijn gebied en zou, zo was beloofd, financieel in de touwen worden gehouden.

Dat eerste mag waar zijn. Dat tweede is kennelijk mislukt of niet goed gelukt. Het is geen wonder dat het personeel van het museum nu aan de bel heeft getrokken. Het vreest dat het straks de rekening mag betalen voor de tekorten en dat zou wel erg wrang zijn.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]