Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
20 november 1999

 


[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Qxl]
[V & L informatica]

Bom onder olympisch elftal

Van onze Telesportredactie - AMSTERDAM, zaterdag

De route van het olympische voetbalelftal naar Sydney ligt bezaait met obstakels. Niet alleen op het veld, maar nu ook daarbuiten. Het team van coach Han Berger kan zich tijdens het komende Europees kampioenschap (mei 2000) kwalificeren voor het mega-evenement in Australië. Mocht men daarin slagen, dan is het echter nog zeer de vraag of de ploeg daadwerkelijk in het vliegtuig naar Sydney stapt.

De clubs voelen er in principe weinig voor hun spelers af te staan aan NOC*NSF, aangezien in de periode van de Spelen in diverse Europese toernooien wordt gevoetbald. "Een organisatie als NOC*NSF mag toch niet verwachten dat PSV, dat miljoenen aan salarissen uitkeert, deze jongens vier tot zes weken afstaat, terwijl er voor de club in diezelfde periode miljoenen vallen te verdienen in de Champions League", aldus Harry van Raay, voorzitter van PSV. Momenteel heeft de Eindhovense club met Arnold Bruggink, Wilfred Bouma en Mark van Bommel, drie spelers bij het olympisch team.

Op het moment dat de clubs hun medewerking weigeren en belangrijke spelers dus inderdaad wegvallen, is de kans levensgroot dat NOC*NSF het team terugtrekt voor deelname aan de Spelen in Sydney.

De nationale sportkoepel voelt er immers niets voor een 'tweederangs elftal' af te vaardigen. Marcel Sturkenboom, hoofd topsport van NOC*NSF, laat in een officiële reactie weten daar nu nog niet op vooruit te willen lopen. "We zijn over deze kwestie in overleg met de KNVB. Nee, niet met de clubs zelf. De voetbalbond is als lid bij ons aangesloten en in deze onze enige gesprekspartner. Maar ik kan niet ontkennen dat het een grote zorg is."

Van Raay: "Ik moet de belangen van PSV behartigen. Het zomaar afstaan van spelers valt, buiten het sportieve aspect, tegenover geldschieters niet te verkopen. Die zullen zich wel twee keer bedenken alvorens geld in een profclub te investeren."

Met name Ajax en Feyenoord kampen met soortgelijke problemen als PSV. Bovendien mogen op het olympisch voetbaltoernooi drie dispensatie-spelers per land deelnemen. Doorgaans zijn dat volwaardige internationals.

Inmiddels hebben de clubs, die aanspraak maken op Europees voetbal en tevens spelers leveren voor het olympisch team, de KNVB verzocht om er bij de UEFA op aan te dringen een oplossing te zoeken voor het probleem van de Europese wedstrijden in de periode van Sydney.

Een aanpassing van de internationale speelkalender is voor de clubs de enige bespreekbare optie. "Want èn spelers afstaan voor de Olympische Spelen èn gewoon wedstrijden spelen in de Champions League, dat wordt een heel moeilijk verhaal", aldus Van Raay. Overigens speelt dit probleem niet alleen voor de Nederlandse topclubs, maar ook voor grote clubs in het buitenland zoals Internazionale (Ronaldo) en Barcelona (Rivaldo).

Competitieleider Will van Rhee maakt voor volgend voetbalseizoen in ieder geval twee competitieprogramma's. Eentje waarin rekening is gehouden met een voetballoze periode in de periode van de Olympische Spelen (15 september t/m 2 oktober) en een alternatief programma, waarin wèl gewoon gevoetbald wordt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.