Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
20 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]
[V & L informatica]
[Qxl]
[Vacatures]

Beleidsplan met twee petten

door Valentijn Driessen - ZEIST, zaterdag

Als sectiebestuursleden hebben Michael van Praag, Harry van Raaij en John van Ringelenstein hun handtekening gezet onder het KNVB beleidsplan betaald voetbal 2000-2003. Als clubvoorzitters van respectievelijk Ajax, PSV en ADO Den Haag heeft het trio echter z'n kanttekening geplaatst in het sectiebestuur over de voornemens van het college waar ze deel van uitmaken.

"Begrijpelijk", volgens sectievoorzitter Henk Kesler. "Die mannen hebben twee petten op. Afgelopen drie jaar werkte dat prima en nog steeds. Ik heb er begrip voor dat ze af en toe de andere pet opzetten."

Samen met Gerard Bouwer zit Kesler als onafhankelijke in het sectiebestuur. "Natuurlijk heeft het beleidsplan waarde. Het is opgesteld in het belang van 36 clubs en niet alleen voor de top drie of ADO Den Haag. Uiteindelijk zullen alle profclubs zich moeten uitspreken over het plan."

Kesler is niet benauwd voor de kritiek van Jorien van den Herik, die hij verwachtte en op enkele punten zelfs onderschreef. "Ik vind de verenigingsstructuur van de KNVB evenmin ideaal en zou het betaalde voetbal graag onderbrengen in een zelfstandige entiteit. Alleen moet zoiets door 2/3 van de bondsvergadering met 50% amateurs en 50% profs worden goedgekeurd."

Daar ligt een probleem en volgens zowel Kesler als Van Raaij zullen veranderingen in de voetballerij slechts volgens de weg der geleidelijkheid mogelijk zijn. De PSV'er: "Revolutie werkt niet in deze conservatieve bedrijfstak."

Volgens John van Ringelenstein heeft hij z'n handtekening gezet in het belang van 36 clubs, die hij vertegenwoordigd als sectiebestuurslid. "Toch moeten we naar een andere structuur om de top bij te benen. Met dit beleidsplan kiezen we voor de weg der geleidelijkheid om dit tot stand te brengen binnen de huidige structuur. We kopen nu tijd voor de verandering. Als het niet lukt dan wacht niets anders dan revolutie. Zo is het betaalde voetbal begin jaren vijftig ook tot stand gekomen."

Kesler wenst te benadrukken, dat het beleidsplan slechts als een leidraad moet dienen voor het te voeren beleid. "We willen de discussie aanzwengelen en steken daarvoor onze nek uit. Ik geloof dat Van den Herik hetzelfde wil bereiken met z'n brief."

Van Raaij: "Je moet als bestuur een beleidsplan hebben, iets nieuws, langs welke lijn je werkt zonder dat dit je hoeft te belemmeren in je bewegingsvrijheid om ook eens een andere kant op te gaan."

De kritiek van de Feyenoord-preses en de kanttekeningen van enkele sectiebestuursleden betekent niet dat het beleidsplan de prullebak in verdwijnt. Daar gaan namelijk 36 clubs over. "Wordt het zo van tafel geveegd dan moeten we ons als bestuur beraden", vindt Van Raaij. "Maar ik zie veel aanknopingspunten in het plan en op enkel gebied kan de strekking met amendementen worden gewijzigd. Geen probleem."

Het kan op 29 november in Zeist op de najaarsvergadering zover komen dat bijvoorbeeld Harry van Raaij als sectiebestuurder tot de orde wordt geroepen door z'n vice-voorzitter Frits Schuitema als afgevaardige van PSV. Of dat Hennie Henrichs na ruggespraak met directeur Frank Kales z'n voorzitter Michael van Praag als sectiebestuurder moet terugfluiten. Van Raaij: "Kan best en is helemaal niet erg."

Directeur Kales: "Wij gaan als Ajax ons standpunt nog bepalen en daar zal Michael van Praag bij zijn. Enigszins curieus is het wel, maar zo ligt het nu eenmaal. Van den Herik sloeg wat mij betreft de spijker behoorlijk op z'n kop. Wat ik eraan wil toevoegen is dat we in het betaalde voetbal eens een fundamentele discussie moeten voeren waar exact de verantwoordelijkheden liggen van KNVB, ENV, TOTO CV, FBO, CSR. Ben je het daarover eens dan is het gemakkelijker problemen te lijf te gaan."

Grootste probleem wat Kales en Van Raaij schetsen is de verdeling van geld. Op dat moment denkt ieder aan z'n eigen hachje. De PSV-voorzitter: "Daar kan ik me nog iets bij voorstellen, maar we moeten eens beseffen dat die pot geld waar we voor vechten maar niet wil groeien. Dat houdt in dat de waarde van je produkt vermindert. Het produkt is niet goed genoeg. En dan kijk ik naar de ENV want die zou daar werk van maken. Voorlopig eten we daar echter geen brood van."

"Van Praag en ik zitten in het sectiebestuur om dat proces te vereenvoudigen. Ik moet Van den Herik op sommige punten gelijk geven, maar wat staat daar tegenover. Van de ENV (met commissaris Van den Herik) is tot dusverre weinig terecht gekomen behoudens een dik juridisch raamwerk. De brief van Van den Herik zie ik als schoten voor de boeg en zijn goed om het denkproces bij de profs in beweging te zetten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.