Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
20 november 1999

 


[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[V & L informatica]
[Cybercard]

AZ breekt de ban in eigen huis

door Henk Evenblij - ALKMAAR, zaterdag

Dolblij waren ze bij AZ. De thuiswedstrijden leken een obstakel te worden met één doelpunt en één gelijkspelletje. In de Alkmaarder Hout stak de onrust dus een beetje de kop op. Aanleiding waren de uiterst magere resultaten in eigen huis waarin de ploeg van Gerard van der Lem maar niet wist te exploderen. Buiten Noord-Holland ging het allemaal goed, maar nu was Alkmaar uitgelopen om eens een klinkende overwinning te begroeten in het stadion dat over goed een jaar ingeruild wordt voor een gloednieuwe accommodatie aan het Kooimeer. En het lukte eindelijk. AZ speelde bevlogen en won na een uitermate spannend gevecht met 2-1 van FC Twente, dat trouwens ook een record te verdedigen had.

Barry van Galen r. kon met AZ eindeli jk eens juichen in De Hout. AZ brak na een reeks nederlagen voor eigen publiek de ban met een 2-1 zege op FC Twente.

FOTO: MARTIN MOOIJ

Sinds het vertrek van de vroegere Oost-Duitser Hans Meyer zijn de Tukkers in handen van oud-speler Fred Rutten. De vroegere aanvoerder was tot gisteravond nog ongeslagen en boordevol vertrouwen naar de Kaasstad afgereisd. En wanneer Arjan van der Laan al direct na het begin een blunder van Oscar Moens had verzilverd, dan zou de ongeslagen Rutten wellicht een nieuw succes op zijn palmares kunnen bijschrijven.

Vanaf dat moment was AZ volledige bij de wekker. Het speelde vervolgens de beste tien minuten van deze competitie. Het was Barry van Galen de topscorer van AZ die de lont in het kruitvat stak. Bij zijn imponerende solo moest ook Sander Boschker kleur bekennen. De Twente-doelman schoffelde Van Galen onderuit, vervolgens mocht Buskermolen vanaf de stip het vonnis voltrekken.

De trouwe aanhang stond op de banken en genoten van een opwindende fase die halverwege de eerste helft tot een ongekende 2-0 voorsprong leidde. Boussatta zette voor, Van der Weert die samen met Bosman in de spits stond, trapte over de bal heen waarna Verlinden in blinde paniek de door briloptiek Pearl beschikbare wedstrijdbal pardoes in eigen doel schoot: 2-0.

De opsteker kon AZ best gebruiken. Vlak voor rust was het alweer 2-1 toen verdediger Lee zich liet verrassen door Ter Avest. De AZ'er wist geen andere oplossing te bedenken door de Tukker neer te leggen, zodat ook Twente zijn zekere specialist (Van der Laan) naar de krijtstip mocht sturen. Dus beloofde het tweede bedrijf nog extra spannend te worden. Wat heet. De pauze die de twee ploegen kregen door de interland van Oranje, deed wonderen. De vedetten waren hongerig en vermaakten de ruim 6000 toeschouwers met passie en hartstocht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.