Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
20 november 1999
 

[Veilinghal]
[Tele2]
[Euronet]
[BOL]
[ABN AMRO]

Wall Street loom

NEW YORK, zaterdag

De effectenbeurs in New York beleefde gisteren een lome dag. Economisch nieuws bereikte de vloer niet en mede daardoor vertoonde de Dow Jones-index een lusteloos koersverloop. Aan het bedrijvenfront zorgde Dow-fonds Caterpillar met een winstwaarschuwing als een van de weinige fondsen toch nog voor wat opwinding. De Dow sloot 32,42 punten lager op 11.003,28.

"Ik zie veel minder beweging in de handel dan in de afgelopen weken", klaagde een handelaar. Het vooruitzicht voor volgende week was evenmin opgewekt. "Veel mensen nemen die week vrij", wist een ander. Komende donderdag is het Thanksgiving Day.

Aanvankelijk leek de Dow door het gebrek aan richtinggevend nieuws snel weg te glijden. Amper een kwartier na het begin van de handel zakte de beursgraadmeter al 60 punten weg. Daarna bleef de Dow evenwel rond de 11.000 puntengrens dobberen. Op de obligatiemarkt was evenmin veel beweging zichtbaar.

Caterpillar was dus in negatieve zin in het nieuws. De fabrikant van grondverzetmachines maakte gisteren bekend dat de resultaten in het vierde kwartaal lager uitvallen dan verwacht door achterblijvende verkopen. Vooral de afzet op de Noord-Amerikaanse markt valt tegen. Bovendien staan de prijzen onder druk.

De fabrikant moest in maart ook al een winstwaarschuwing afgeven met betrekking tot de resultaten over het eerste kwartaal. Nadien kon Caterpillar de verwachtingen voor het tweede kwartaal niet waarmaken. Volgens de fabrikant zullen de resultaten zich volgend jaar herstellen.

Beleggers straften Caterpillar af. Het fonds sloot $6¼ lager op $49¼. IBM was de uitschieter onder de zwaargewichten en sloot juist $6¼ hoger op $104.

De Nasdaq was beduidend beter gestemd. Na het recordslot van donderdag stoomde de index gisteren verder op. Aanvankelijk leek de Nasdaq nog dezelfde weg op te gaan als de Dow Jones, maar in de loop van de handel kon de index zich herstellen. De Nasdaq sloot 20,85 punten hoger op 3.367,96.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.