Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
20 november 1999
 

[Veilinghal]
[Tele2]
[BOL]
[Euronet]
[ABN AMRO]

AEX wil hoekman van de
beurs laten verdwijnen

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, zaterdag

De Amsterdamse effectenbeurs raakt de hoekman kwijt. AEX Exchanges wil dit instituut afschaffen en de hoekmansbedrijven op de beurs lijken daar wel oren naar te hebben.

De hoekman bracht traditioneel kopers en verkopers van aandelen bij elkaar. Wie bijvoorbeeld duizend aandelen Philips wilde verkopen kwam vroeger altijd bij de hoekman terecht. Die probeerde dan kopers voor de stukken te vinden en bracht op die manier ook een koers tot stand.


Vroeger dromden kopers en verkopers samen rond de hoekman op de vloer van de Amsterdamse effectenbeurs. In het centrum van de belangstelling staat hier Arie van Os, destijds hoekman op de beurs, nu financieel directeur van Ajax.
FOTO: ANEFO

Met de modernisering van de handel en ook de komst van de beeldschermen is er al een en ander veranderd. Zo kan er ook buiten de beurs om worden gehandeld. Maar doordat vooral grote partijen vaak buiten de beursvloer om transacties afwikkelen, is het aantal tegenpartijen op de beursvloer veel kleiner geworden.

"Toen de hoekman nog alle orders verwerkte, kon je gemakkelijk een post van twintig- tot dertigduizend aandelen Philips kopen of verkopen. Tussen de bied- en laatprijs zat dan hoogstens tien tot dertig cent. Maar nu zie je tussen bied- en laatprijs vaak al een verschil van dertig tot veertig eurocent als het gaat om een post van drieduizend Flippen", aldus een handelaar.

Hij vermoedt dat de hoeklieden in de toekomst eigenlijk in eenzelfde positie komen als de commissionairs (van oudsher de schakel tussen klant en hoekman) en handel kunnen drijven in alle beursfondsen. "Het is gewoon de verandering van het systeem die tot deze ontwikkeling heeft geleid."

Eind volgend jaar verdwijnt de functie van hoekman al voor de 15 tot 20 grootste fondsen, die dan verhandeld worden op de pan-Europese beurs. Dat is een initiatief van acht Europese beurzen, waaronder de AEX. "Wij waren daarvan de enige die met een hoekman werkten. Om samen te werken moesten de regels worden aangepakt en dan is het logisch dat er dan geen plaats meer is voor de hoekman", aldus een woordvoerder van de AEX.

"Daarnaast speelt dat zij zelf hun takenpakket willen verbreden. Dat mag volgens de huidige regels niet. Een hoekman mag niet als commissionair optreden." Volgens de AEX-woordvoerder was dat één van de struikelblokken voor het niet doorgaan van de overname van Labouchere door AOT.

Overigens tekende topman P. van der Lugt van Van der Moolen, tevens voorzitter van de Vereniging van Hoeklieden, hierbij aan dat hij het liefst toch zou zien dat de hoekman kan blijven voor de rest van de markt. "De fondsen waar de rol van de hoekman gaat verdwijnen is weliswaar goed voor 80% van de omzet, maar juist bij die lokale fondsen is het belangrijk dat de hoekman kopers en verkopers bij elkaar kan brengen om zo de beste prijs tot stand te laten komen."

De beurs is vooralsnog mordicus tegen een hoekman die ook andere velden van investment banking betreedt. Volgens Van der Lugt kan dat echter best. "Via Chinese Walls kan er een afdoende scheiding tussen partijen worden gerealiseerd."

Hoe snel een en ander wordt verwezenlijkt is volgens de AEX niet aan te geven. "We praten er nu over. Er zijn nogal wat technische details uit te werken. Zo zullen de hoeklieden ook hun privileges moeten opgeven, zoals bijvoorbeeld het dieper in het orderboek mogen kijken dan een commissionair.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.