Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
20 november 1999
 

[Veilinghal]
[Tele2]
[BOL]
[Euronet]
[ABN AMRO]

Epon blijft beetje oranje
door mede-aandeelhouder ING

Van een onzer verslaggeefsters - MAARSSEN, zaterdag

Het Belgische energiebedrijf Electrabel wordt niet de enige eigenaar van het Noord-Nederlandse energieproductiebedrijf Epon. Bank/verzekeraar ING neemt als belegger 20% van het aandelenkapitaal voor zijn rekening. Dat werd gisteren bekend gemaakt tijdens een toelichting op de overname.

Door ING als mede-aandeelhouder in huis te halen speelt het Belgische energieconcern in op de ontwikkelingen in de sector. De verwachting is dat in de toekomst verschillende marktpartijen aanbieders zullen worden van energie en aanverwante producten. "De verkoop van gas en stroom via de verkoopkanalen van de ING is goed mogelijk", aldus W. Bosmans, bestuursvoorzitter van Electrabel.

Epon-directeur L. van Halteren zegt blij te zijn dat Epon een beetje oranje blijft. "En het toont het vertrouwen van de financiële wereld in de energiesector." In totaal wordt er ƒ6 miljard op tafel gelegd voor Epon. In dat bedrag zit ƒ835 miljoen aan schulden die de Belgen overnemen. Ook staan zij garant voor ƒ376 miljoen als bijdrage in onrendabele kosten, de zogenoemde bakstenen, die het bedrijf uit het verleden met zich meedraagt.

Electrabel ziet voor Epon een belangrijke rol weggelegd als speler op de Noord-Nederlandse en Noord-Duitse markt. Bosmans erkende dat de prijzenslag en concentratiegolf in Duitsland de markt moeilijk toegankelijk maakt. "Maar dat is wellicht van voorbijgaande aard. De Duitse markt is een grote uitdaging met veel potentie."

Bosmans wilde niets kwijt over het marktaandeel dat het concern bij onze oosterburen wenst te halen. Ook over de synergievoordelen die de overname moet opleveren bij de inkoop van gas en kolen wilde de Electrabel-voorman niet meer zeggen dat dat deze "significant" zullen zijn.

De oude aandeelhouders van Epon, de distributiebedrijven Edon en Nuon, ontvangen gezamenlijk ƒ4.795 miljoen op hun rekening. Daar moeten zij ƒ564 miljoen van opzij zetten om eveneens aan de bakstenen mee te betalen.

De hoogte en verdeling van de bakstenen blijft een heet hangijzer in de energiesector. Het energiedistributiebedrijf Essent, ontstaan uit de fusie met Edon en Pnem/Mega, zei gisteren deze niet zonder slag of stoot te zullen accepteren. Het bedrijf is van plan een juridische procedure te starten als minister Jorritsma (Economische Zaken) wettelijk regelt dat de bakstenen door de aandeelhouders van de stroomproducenten moeten worden opgebracht.

"Het gemak waarmee de minister praat over draagplicht is volgens onze juristen onjuist", aldus Essent-directeur W. Wiechers. Essent ziet nog wel ruimte om te onderhandelen met de bewindsvrouwe, maar als dat op niets uit draait overwegen volgens Wiechers ook de andere aandeelhouders van productiebedrijven de gang naar de rechter. Essent is voor tweederde eigenaar van het productiebedrijf EPZ en met een marktaandeel van meer dan 35% het grootste energiebedrijf in Nederland.

Het beursgenoteerde Electrabel is voor 40 procent in handen van Tractebel, dat weer bijna helemaal van het Franse Suez Lyonnaise des Eaux is. Gisteren maakte Jorritsma bekend de import van Franse stroom te willen verbieden. Het gaat daarbij alleen om nieuwe contracten, de bestaande kunnen doorlopen.

Een dag eerder besloot de Franse Senaat dat de eigen markt niet wordt opengesteld voor buitenlandse aanbieders. In de Europese regels voor elektriciteit is vastgelegd dat landen op basis van wederkerigheid stroom aan elkaar moeten kunnen leveren. Voor Nederland en andere landen als Spanje, Italië en Engeland is nu de maat vol. Naar verwachting zal ook de Europese Commissie de Fransen op de vingers tikken. Jorritsma wil de zaak op 2 december tijdens de EU-raad van energieministers aan de orde stellen.

Bosmans verwacht geen problemen van de beperkingen die Jorritsma wil opleggen. "Daarbij vraag ik me af of het technisch wel mogelijk is. Wij hebben nu veel productiecapaciteit en hoe controleer je of het Franse stroom is?"






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.