Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
20 november 1999
 

[Siteshopper]
[EUBOS.NL]
[Autosite]
[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]

Fiat voor inmenging
binnenlands conflict

door Guido van de Kreeke - ISTANBOEL, zaterdag

De lidstaten van de Europese veiligheidsorganisatie OVSE hebben een baanbrekend akkoord ondertekend waardoor zij zich mogen bemoeien met gewelddadige binnenlandse conflicten in de deelnemende landen, zoals in Tsjetsjenië.

Als een OVSE-lidstaat met geweld een intern probleem probeert op te lossen, kan die kwestie nooit meer kan worden afgedaan met "bemoei je er niet mee, dit is een interne zaak".

Ook Rusland tekende gisteren deze overeenkomst, het 'handvest voor de veiligheid in Europa', dat deze week aan het eind van de OVSE-top in Istanboel werd opgesteld. Het legt democratische waarden en normen vast voor alle 54 OVSE-landen, die zich uitstrekken tussen Vancouver en Vladivostok.

Moskou onderschreef daarmee dat de naleving van alle rechten en vrijheden in het OVSE-gebied "een onmiddellijke en legitieme zorg van alle deelnemende landen is". Ook ging het daarmee akkoord met een politieke oplossing voor het conflict in Tsjetsjenië.

Zware wapens

Rusland bekrachtigde eveneens het verdrag voor de conventionele bewapening in Europa (CFE). Dit stelt grenzen aan de hoeveelheid zware wapens die ieder land mag bezitten en in een bepaald gebied mag samentrekken. Moskou overtreedt op dit moment in de Kaukasus deze nieuwe overeenkomst.

President Clinton zal daarom zolang daarin geen verandering is gekomen, het verdrag niet ter goedkeuring aan de Senaat voorleggen. Ook de Italiaanse premier D'Alema noemde deze overtreding, inclusief de terugtrekking van Russische troepen uit Georgië en Moldavië die binnen een jaar moet geschieden, "ieders zorg".

De OVSE-landen besloten ook hun organisatie meer structuur en uitvoerende kracht te geven. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen toonde zich gelukkig dat het door Nederland aangedragen plan voor snel inzetbare teams van civiele experts, in het veiligheidshandvest is opgenomen. Deze teams moeten kunnen uitrukken om crises tijdig te voorkomen of de naweeën ervan te bezweren.

Van Aartsen toonde grote ambitie om Nederland in de nabije toekomst een prominente rol binnen de OVSE te laten spelen. Hij stelde ons land kandidaat om in 2003 het voorzitterschap over te nemen. Noorwegen, met zijn minister van Buitenlandse Zaken Knut Vollebaek, heeft dit jaar op die manier veel eer behaald. Vollebaek zal, zo kwam men in Istanboel met Rusland overeen, een OVSE-missie naar Tsjetsjenië leiden om het geweld en de gevolgen daarvan in kaart te brengen. Of hij wel of niet wordt toegelaten is bepalend voor het antwoord op de vraag of Rusland zijn thans gemaakte afspraken, ook in de praktijk waarmaakt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.